Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011


Έχω ακούσει τα ίδια πράγματα εκατοντάδες φορές. Τα ίδια έλεγαν-κι έκαναν-και οι προηγούμενοι "γαλάζιοι" υπουργοί ανάπτυξης. Προγράμματα για την ανάπτυξη, για την πραγματική οικονομία, για επανεκκίνηση της οικονομίας μπλαμπλαμπλα, κλπ.κλπ.

Προγράμματα για επενδύσεις, για επιχειρηματικότητα, για μικρομεσαίες, για ανέργους, μπλαμπλαμπλα...

Κι όλα αυτά έμειναν στα χαρτιά. Τώρα θυμάμαι σαν σε όνειρο τα περί "πράσινης ανάπτυξης"που έλεγε ο ΓΑΠ και μου φαίνονται "πράσινα άλογα"...

Βαρέθηκα να ακούω το Χρυσοχοϊδη να επαναλαμβάνει μονότονα το ίδιο βιολί.

Θυμάμαι πριν από ένα χρόνο που "ανέκριναν" τον ΓΑΠ διαρεπείς ξένοι οικονομολόγοι για το θέμα της ανάπτυξης. Ένας από αυτούς του έκανε την εξής απλούστατη ερώτηση: "Και ποιούς κλάδους σκοπεύετε να αναπτύξετε;". Κι ο ΓΑΠ έμεινε άναυδος. Κάτι ψέλισσε πάλι για τα "πράσινα άλογα", τον τουρισμό και τον πολιτισμό, κι έπειτα, απορία ψάλτου βήξ...

Θα επαναλάβω το ερώτημα στον ΥΠΑΑΝ κ. Χρυσοχοϊδη. Ποιούς κλάδους θα αναπτύξουμε; Αλλά φυσικά δεν μπορεί να με ακούσει-άσε που και να με άκουγε, δεν θα μπορούσε να μου απαντήσει.

Έτσι μένουμε με τις φλου αρτιστίκ αερολογίες και γενικούρες που θα διαβάσετε και παρακάτω.


Το προοδευτικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης παρουσίασε στους ηγέτες των κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην εισήγησή του στη συνάντηση που διοργανώθηκε το Σάββατο, 5 Μαρτίου, στην Αθήνα, με θέμα τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης για την Ευρώπη του αύριο.


"Το όραμά μας", είπε, "είναι μακροπρόθεσμα να στραφούμε από το μοντέλο της «εύκολης ανάπτυξης» που περιέγραψα παραπάνω στη δημιουργία ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου θεμελιωμένου σε μια εξωστρεφή οικονομία υψηλής παραγωγικότητας.
Η στρατηγική αναπτυξιακής αναδιάρθρωσης που υλοποιούμε βασίζεται στην προοδευτική αντίληψη ότι:
α) παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο υπάρχουν παραγωγικές δημόσιες δαπάνες οι οποίες έχουν θετική επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης διότι ενισχύουν την παραγωγικότητα. Αυτές πρέπει να διοχετεύσουμε στοχευμένα στην πραγματική οικονομία.
β) πρέπει να αναζητήσουμε νέες πηγές ζήτησης στην Ευρώπη και τον πλανήτη (;;;;;;;;;) που θα σύρουν το χορό της ανάπτυξης. Από την εσωστρέφεια να περάσουμε στην εξωστρέφεια.
γ) πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πραγματική, επίσημη, παραγωγική οικονομία. Να περιοριστεί η μαύρη οικονομία και οι προσοδοθηρικές πρακτικές που οδηγούν σε φούσκες.
δ) υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για προοδευτικές πολιτικές επιλογές στο πλαίσιο των πολιτικών συνοχής της ΕΕ...."

- Copyright © Touareg Blue -