Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012Μιμούμενος τις λαϊκές πρωτοβουλίες των κοινωνικών παντοπωλείων και άλλων οργανώσεων και ομάδων αλληλεγγύης που αναπτύσσονται από τα κάτω, ο δήμαρχος αθηναίων αποφάσισε να… πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Οργανώνει, λέει, ένα διαφορετικό «super market» που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τρόφιμα αλλά και είδη ρουχισμού, ιματισμό, μικροέπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ., τα οποία θα παρέχονται δωρεάν σε άπορες οικογένειες, θα ξεκινήσει δοκιμαστικά τη λειτουργία του τις επόμενες εβδομάδες στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τον «Κόμβο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» του Δήμου Αθηναίων που θα κάνει την πρόβα τζενεράλε του εντός του Ιουλίου στο κτήριο του παλιού Φρουραρχείου απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης, με στόχο να λειτουργήσει σε κανονικούς ρυθμούς μέσα στο φθινόπωρο.
Καλή μου φαίνεται η πρωτοβουλία, όμως είμαι πολύ δύσπιστη απέναντι σε οποιαδήποτε «φιλανθρωπική» ενέργεια κρατικών ή διοικητικών φορέων, γιατί πάντα μπερδεύεται και χάνεται μέσα σε γραφειοκρατίες και λαμογιές.  Το ίδιο και οι «φιλανθρωπίες» τύπου ΣΚΑΙ μαζί με την εκκλησία… Χαρακτηριστικό είναι ότι η κίνηση αυτή θα αφορά τους «εγγεγραμμένους απόρους» στα κιτάπια του δήμου Αθηναίων. Εδώ όμως μιλάμε για 20.000 άστεγους και για πολλές χιλιάδες άπορους που δεν υπάρχουν σε καμία λίστα. Και προφανώς, για να συμμετάσχουν και αυτοί στην ελεήμονα προσπάθεια του Δ.Αθηναίων, θα πρέπει να βασανίζονται μέσα σε γραφειοκρατικούς δαιδάλους, για να αποδείξουν ότι… δεν είναι ελέφαντες….

(Πηγή http://ww.aftodioikisi.gr 10-7-012 ) 
Τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος που είχε προαναγγείλει με συνέντευξη του στην aftodioikisi.gr, επρόκειτο  να ανακοινώσει στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή Τύπου την Τετάρτη 11-7-012 ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Στηρίζεται δε σε μία απλή ιδέα: Στην εθελοντική προσφορά απλών πολιτών, φορέων, συνεταιρισμών αλλά και επιχειρήσεων ειδών που για εκείνους έχουν πολύ μικρότερη χρηστική ή εμπορική αξία απ' ότι για τους άπορους συμπολίτες μας.

Προσφορές μέσω πενταψήφιου αριθμού

Για το λόγο αυτό στο ανακαινισμένο κτήριο του παλαιού Φρουραρχείου Αθηνών που εδώ και μερικά χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αθηναίων και στεγάζει μεταξύ άλλων παιδικό σταθμό, Βιβλιοθήκη και τη Φιλαρμονική, θα μετακινηθούν αρχικά περί τους 10 με 15 υπαλλήλους οι οποίοι θα δέχονται τις προσφορές μέσω ενός πενταψήφιου αριθμού και κατόπιν θα τις διαθέτουν είτε απευθείας είτε μέσω συνεργαζόμενων ΜΚΟ, σε άπορους, όπως αυτοί έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.
Η πρόβα τζενεράλε θα γίνει με τη διανομή τροφίμων (όσπρια, γάλα εβαπορέ, ελαιόλαδο, χυμοί και ζυμαρικά)  αντίστοιχη με την πρόσφατη στο Πεδίο του Άρεως, αυτή τη φορά από το Ταμείο Ευημερίας Υπαλλήλων Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, ΤΕΥ -ΑΤΗΚ και από φορείς της Λακωνίας.
Στο Δήμο Αθηναίων ευελπιστούν ότι η επόμενη διανομή θα είναι δυνατόν να γίνει στις αρχές του φθινοπώρου ανάλογα με τις προσφορές που θα φτάσουν στον «Κόμβο Κοινωνικής Αληλλεγγύης» το επόμενο διάστημα

- Copyright © Touareg Blue -