Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013σε Μόσχα - Πεκίνο
Καλά κάνει ο Τσίπρας και το παίζει σε πολλά ταμπλό. Είναι ένας γνήσιος πολιτικός που διεκδικεί εξουσία. Ο επόμενος κυβερνήτης της Ελλάδας, θα βρεθεί πάνω σε «αγγούρια», οπότε θα πρέπει να έχει εκ των πρτέρων εξασφαλίσει αλτερνατίβες, συμμαχίες και γερό κρατικό μηχανισμό, γιατί αλλιώς δεν θα αντέξει ούτε μια μέρα στην καρέκλα της εξουσίας. Η μεγαλύτερη αλτερνατίβα, είναι να μπορείς να πεις στη Μέρκελ και στα άλλα μεγαλοκοράκια που είναι πίσω της-γιατί κι αυτή όπως και όλοι οι άλλοι πολιτικοί σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο είναι υπάλληλοι μιας γκρούπας χρηματιστών που νέμονται ολόκληρη τη γη και τους λαούς της-, raus!, όξω (δεν ξέρω αν το γράφω σωστά), δεν σε έχουμε ανάγκη, φεύγουμε από την ΕΕ και πάμε με τη Ρωσία ή με την Κίνα ή όπου αλλού θέλουμε. Να το τολμήσει, ναι, θα του βγάλω το καπέλλο. Γιατί ο κοσμάκης χέστηκε με το συμπάθιο, αν θα είναι μέσα ή έξω από την ΕΕ. Πειναλέος τριγυρνάει έτσι κι αλλιώς. Κι άσε τα παλιοτόμαρα και τους ξεπουλημένους να λένε. Σήμερα δεν μασάμε, μασάνε μόνο κάτι ραμολί που μαζοχίζονται με τον Σαμαρά και γουστάρουν να τους κόβουν τις συντάξεις. (Τ.)


 Συζητήσεις προκάλεσε η δεύτερη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αναπλ. υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο, στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για επαφή - η οποία είχε δρομολογηθεί ήδη από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον - με την ευκαιρία της παρουσίας του Αμερικανού αξιωματούχου στη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για τον TAP στην Αθήνα. Ανάμεσα σε άλλα, οι δύο άνδρες συζήτησαν χρέος, ακροδεξιά και ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου προετοιμάζουν ταξίδια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Μόσχα και Πεκίνο. 


Η συνάντηση Τσίπρα και Ρούμπιν στην Αθήνα έγινε γνωστή μετά το πέρας της, μέσα από μία λιτή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, σύμφωνα με την οποία η νεότερη επαφή των δύο ανδρών διεξήχθη σε συνέχεια εκείνης που προηγήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 23 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία αποδεικνύει ότι η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές κινείται πλέον έξω από τα όρια της εθιμοτυπίας, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται να ενισχύσει αντιδράσεις οι οποίες εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά της «ανοιχτής γραμμής» Κουμουνδούρου - Ουάσιγκτον.

Πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει θέσει στον Έρικ Ρούμπιν ζητήματα όπως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους. Στη συνάντηση φέρεται να συζητήθηκε και το ζήτημα της ΑΟΖ, υπό το πρίσμα της προοπτικής ύπαρξης ενεργειακών κοιτασμάτων στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο και των παράλληλων ανησυχιών για μία πιθανή «άκομψη» τουρκική αντίδραση στην περίπτωση μονομερών κινήσεων από την πλευρά της Αθήνας.

Ο αναπλ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφτηκε την Αθήνα προκειμένου να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία για την κατασκευή του αγωγού TAP. Αυτήν την παράμετρο επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος καυτηρίασε τη στάση της Κουμουνδούρου:

«Ταυτόχρονα με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό Υφυπουργό Έρικ Ρούμπιν, την οποία κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν "επιβεβαίωση ότι οι δίαυλοι της αμερικανικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι απλώς εθιμοτυπικοί" ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε την παρουσία του Αμερικανού Υφυπουργού στην τελετή υπογραφής της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό TAP!».

O Σίμος Κεδίκογλου αναφερόταν στο ακόλουθο απόσπασμα χθεσινής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ: «Η παρουσία των ΗΠΑ στην σημερινή υπογραφή καθώς και οι πρόσφατες παρεμβάσεις στο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ είναι ενδεικτικές του γεγονότος, ότι οι ΗΠΑ επηρεάζουν καθοριστικά τις επιλογές και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης. Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει θέμα να μην υπάρξει ενδυνάμωση των ενεργειακών μας σχέσεων με τη Ρωσία».
 
Αναφορικά με τη διαδικασία - γεωπολιτικών προεκτάσεων -
 η οποία είναι σε εξέλιξη γύρω από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για διαγωνισμό σε συνθήκες λεηλασίας του ενεργειακού πλούτου της χώρας και επισημαίνουν την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «δημόσιο φορέα ενεργειακής εκμετάλλευσης, ανοιχτό σε διακρατικές και πολυμερείς συμφωνίες με ενεργειακούς εταίρους αλλά χωρίς εκχώρηση του μάνατζμεντ και της ιδιοκτησίας».

Ως προς την εκτυλισσόμενη σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισέρχεται σε αυτό το πεδίο χωρίς προηγουμένως να εξετάσει «σε στρατηγικό βάθος τα συμφέροντα του ελληνικού λαού για τον ενεργειακό πλούτο».- Copyright © Touareg Blue -