Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Πρέπει να δημιουργηθεί φιλικό κλίμα για τους επενδυτές στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, υπάρχει επενδυτικό περιβάλλον, υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις, αλλά υπάρχουν και εμπόδια που πρέπει να υπερκεραστούν και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση, σημείωσε από την Τρίπολη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.


Επανέλαβε, όμως, ότι -για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα- χρειάζεται να μειωθεί η γραφειοκρατία που προκαλεί δισταγμό, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, γιατί πρέπει να υπάρχουν καθαροί τίτλοι. Επιπλέον, πρέπει να βελτιωθεί ο ρυθμός λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, γιατί πολλές φορές περνούν χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει μια υπόθεση, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό επενδυτικό παράγοντα.

«Θέλουμε να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα της κατάστασης που συμβαίνει στην Ελλάδα και στην ύπαιθρο», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στους λόγους της περιοδείας του στις ελληνικές περιφέρειες και με την ευκαιρία χαιρέτισε την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη για την ίδρυση Περιφερειακού Ταμείου Στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό είναι καινοτόμο, είναι καλοδεχούμενο και θα λειτουργήσει πιλοτικά, προσέθεσε, εξηγώντας πως θα πρέπει να γίνουν πολλές δοκιμές και να ερευνηθούν όλες οι ευκαιρίες που προσφέρονται για ενίσχυση των ΜμΕ και έξοδο από την κρίση.

Πέραν αυτού όπως είπε, με αφορμή τη σχετική ενημέρωση που είχε από τον Π. Τατούλη για ενδιαφέρον από πανεπιστημιακά ιδρύματα για σύσταση Ερευνητικού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας στην Πελοπόννησο, πως «υπάρχουν κονδύλια και θα στηριχτεί κάθε πρωτοβουλία για έρευνα».

Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, σημείωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάζει ποσοστό κάτω από τον μέσο ελληνικό όρο. Μιλήσαμε γι” αυτό, είπε ο Γιοχάνες Χαν, με τον περιφερειάρχη, ο οποίος ανέφερε πως η χαμηλή απορροφητικότητα οφείλεται σε καθυστερήσεις του παρελθόντος. Σημείωσε δε πως έλαβε τη διαβεβαίωση ότι πολλά έργα προτεραιότητας που βρίσκονται στην Πελοπόννησο θα ολοκληρωθούν, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια και δεν πρέπει να χαθούν.

Σε ερώτηση για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού ως την Τσακώνα, ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο γίνεται επαναδιαπραγμάτευση των παραχωρήσεων, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα θέμα, που τα δύο τελευταία χρόνια έχει συζητήσει με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. «Πριν από δύο εβδομάδες σε συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη μας διαβεβαίωσαν, ανέφερε, ότι Μάρτιο ή Απρίλιο θα λάβουμε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με το νέο concept που θα ακολουθηθεί και για τη χρηματοδότηση και για το χρονοδιάγραμμα και για τις προϋποθέσεις. Ξέρουμε ότι οι προσδοκίες για τους νέους αυτοκινητοδρόμους έχουν αλλάξει σημαντικά λόγω κρίσης», σημείωσε. Δήλωσε, δε, βέβαιος ότι θα λάβει προτάσεις που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση ως το 2015 της πλειοψηφίας των αρχικά προγραμματισμένων αυτοκινητοδρόμων.

Αναφορικά με τη δημιουργία low cost αεροδρομίου στην Τρίπολη, ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε πως δεν γνώριζε το θέμα, είπε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν περισσότερα αεροδρόμια από αυτά που χρειαζόμαστε, εξέφρασε την άποψη ότι το νέο αυτό αεροδρόμιο πρέπει να αποτελέσει τμήμα ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τα μέσα συγκοινωνιών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να προτάξει την ανάπτυξη σιδηροδρόμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε ότι «ως το τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα «βγει» το ΣΔΙΤ του αεροδρομίου της Τρίπολης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργού» και ανέφερε πως «θα είναι ένα καινούργιο αεροδρόμιο, στη βάση του στρατιωτικού αεροδρομίου, με χαμηλό κόστος για την κατασκευή του, και θα είναι αμιγώς για low cost εταιρείες, για εμπορικές μεταφορές».

Το πρωί, ο ευρωπαίος επίτροπος επισκέφθηκε επιχειρήσεις στη βιομηχανική περιοχή Τρίπολης που έχουν επιδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον επικεφαλής της ΕΕ στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη.- Copyright © Touareg Blue -