Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013
 20-3-013

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην Κύπρο. Μια ημέρα μετά το ηχηρό «όχι» της Βουλής στο νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων, η κυβέρνηση της χώρας στρέφεται στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να αντληθούν τα 5,8 δισ. ευρώ. Πρόθυμη να υποθηκεύσει την περιουσία της δήλωσε η Εκκλησία της Κύπρου. Στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, την ώρα που ο Β. Πούτιν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Ν. Αναστασιάδη να επισκεφτεί τη χώρα. Χωρίς δηλώσεις αποχώρησε από το προεδρικό Μέγαρο η τρόικα. Αίσθηση, εν τω μεταξύ, προκάλεσαν δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος υποστήριξε πως η τρόικα δεν δέχεται σχέδιο Β για τη διάσωση της Κύπρου και πως οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή «δεν θα ξανανοίξουν».

 Το πρωί της Τετάρτης ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προτάσεις των κομμάτων για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, και την εξεύρεση των 5,8 δισ. που χρειάζονται οι τράπεζες. Οι πολιτικοί αρχηγοί με το πέρας της συνάντησης μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα για να συζητήσουν κάποια πρόταση που φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι. Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της τρόικας έφτασαν στο προεδρικό μέγαρο όπου συναντήθηκαν με τον Νίκο Αναστασιάδη. Αποχώρησαν μετά από μία περίπου ώρα χωρίς να κάνουν δηλώσεις. 


Οι  κρίσιμες εξελίξεις λεπτό προς λεπτό13:12 - Αποχώρησε η τρόικα από το προεδρικό μέγαρο, χωρίς να γίνει καμία δήλωση. Ακολούθως θα μεταβούν στη Βουλή όπου και θα ενημερωθεί η Οικονομική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσουν νέα πρόταση στην κυπριακή πλευρά για την άρση του αδιεξόδου.13:10 - Τη λύπη της για την καταψήφιση της συμφωνίας από το κυπριακό κοινοβούλιο εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι αναμένει νέα πρόταση από τη Λευκωσία.
 Σημείωσε, ωστόσο, ότι σέβεται την απόφαση των Κυπρίων βουλευτών και διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που θα καταθέσει η κυπριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου να γίνει βιώσιμος. Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι καταθέτες με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στη διάσωση της Κύπρου.

13:02 - Σύμφωνα με υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν ταχέως, αν η Κύπρος διατυπώσει συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις για την τροποποίηση του σχεδίου διάσωσης της οικονομίας της.

12:56 - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ουδέποτε απαίτησε να φορολογηθούν οι μικρές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, επανέλαβε σήμερα το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι τράπεζες δεν θα είναι φερέγγυες εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσφέρει ρευστότητα μόνο σε φερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.12:38 - Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος δήλωσε ότι θα μείνει στη Μόσχα έως ότου υπάρξει συμφωνία. 12:39 - Δεν αποκλείει έξοδο της Κύπρου από το ευρώ o καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Ο ίδιος δήλωσε ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και πως ελπίζει ότι η Λευκωσία θα βρει λύση και θα παραμείνει στο ευρώ. «Αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα για την Κύπρο. Η κάθε χώρα παίρνει τις δικές της αποφάσεις και κανείς δεν μπορεί να της αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα», πρόσθεσε.12:01 - Η κυπριακή κρίση δεν απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης, υποστήριξε σήμερα ο νέος υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και κάλεσε τη Λευκωσία να επαναλάβει τις συνομιλίες με τους δανειστές της μετά την απόρριψη από το κυπριακό κοινοβούλιο του σχεδίου διάσωσης.
 «Πρέπει να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κατά συνέπεια η τρόικα θα έχει νέες συνομιλίες με την Κύπρο», πρόσθεσε ο Καζνέβ, υπεραμυνόμενος της ευρωπαϊκής πρότασης για την επιβολή τελών επί των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. «Προσωπικά δεν σοκαρίστηκα επειδή ζητήθηκε από κάποιους Ρώσους ολιγάρχες να συμβάλουν στην ανάκαμψη της χώρας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι κυπριακές τράπεζες «δεν συγκαταλέγονται στις διαφανέστερες του κόσμου και φιλοξενούν μη κατοίκους κατά 45% , οι οποίοι, κατά μεγάλη πλειοψηφία, είναι Ρώσοι ολιγάρχες».

12:00 – Στο προεδρικό μέγαρο έφτασε η τρόικα για συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.11:37 - Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη θα έχει το μεσημέρι ο Φρανσουά Ολάντ, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.11:26 - «Έχει μεταφερθεί μία ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα για να συζητήσει ένα Plan B που έχει σχέση με τη χρηματοδότηση και τη μείωση των 5,8 δισ. ευρώ. Πήγαν τώρα στην κεντρική τράπεζα για να διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο και να ξέρουν οι τεχνοκράτες των κομμάτων τι είναι ακριβώς αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη σύσκεψη του Κύπριου προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι πολιτικοί αρχηγοί με το πέρας της συνάντησης μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα για να συζητήσουν κάποια πρόταση που φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι, όπως επιβεβαίωσε και ο Χρίστος Στυλιανίδης.11:19 - Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση του κυπριακού δανείου, όπως έκανε γνωστό ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του. «Έγινε μια ειλικρινής συζήτηση - θα συνεχίσουμε τις επαφές μας ώστε να βρεθεί λύση, από την οποία ευελπιστούμε ότι θα λάβουμε κάποια στήριξη», επισήμανε ο κ. Σαρρής σύμφωνα με το Reuters και συμπλήρωσε: «Δεν υπήρξαν προσφορές ή κάτι συγκεκριμένο-είμαστε ευτυχείς με την καλή αρχή που έγινε».

11:16 - Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία διέψευσε ότι η τρόικα έχει απορρίψει το Plan B, όπως υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου. 11:04 - Νέο δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ζητήσει η Κύπρος από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, η Λευκωσία έχει ζητήσει την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε από τη Μόσχα το 2011, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου που επί του παρόντος ανέρχεται στο 4,5%. Το δάνειο είναι προγραμματισμένο να λήξει το 2016, με την Κύπρο να ζητά την παράταση της προθεσμίας εξόφλησής του κατά επιπλέον πέντε χρόνια, έως το 2021. 10:58 - «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό του στη χθεσινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων», αναφέρεται σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Νίκου Αναστασιάδη στο Facebook. Σχετικά με τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται πως διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, η οποία διήρκησε μισή ώρα.10:53 - Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα για το ρωσικό δάνειο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου από τη Μόσχα, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.10:51 - Η Κύπρος πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα, εάν επιθυμεί να λάβει διεθνή βοήθεια, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, προειδοποιώντας ότι τα ευρωπαϊκά ιδρύματα δεν θα τη χρηματοδοτούν επ’ αόριστον με τους υφιστάμενους όρους. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι πιστωτές δεν μπορούν να δεχθούν οποιαδήποτε μέτρα αυξάνουν περαιτέρω το κυπριακό χρέος.10:27 - Την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα δανειακή συμφωνία με τη Ρωσία εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, λίγο πριν τη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, στη Μόσχα. «Ελπίζουμε για ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις», δήλωσε ο κ. Σαρρής, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΟΙΚ.10:30 - Έκπληξη και ανησυχία στο διεθνή Τύπο για το «όχι» της Κύπρου10:02 - Πρόσκληση στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί, απηύθυνε ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με τη χθεσινοβραδινή τους τηλεφωνική επικοινωνία. Όπως αναφέρεται, ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόφαση, που έλαβε το κοινοβούλιο της Κύπρου να αρνηθεί την πρόταση που είχε διατυπώσει το Eurogroup».

Ο Ρώσος πρόεδρος με τη σειρά του «εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για τυχόν υιοθέτηση οποιωνδήποτε μέτρων ικανών να πλήξουν τα συμφέροντα των ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση. «Κατά την τηλεφωνική συνομιλία οι πρόεδροι Ρωσίας και Κύπρου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημειώνει το Κρεμλίνο.

09:53 - Για «κραυγαλέο πολιτικό λάθος» της Άγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, αναφερόμενος στο σχέδιο που προτάθηκε στην Κύπρο από το Eurogroup και καταλόγισε στη γερμανική κυβέρνηση ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.09:40 - Στις προσπάθειες διαχείρισης της κατάστασης μετά τη απόρριψη του κουρέματος των καταθέσεων, δηλώνει ότι προσανατολίζεται ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος συναντάται σήμερα στις 11:00 (ώρα Ρωσίας) με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι θα συζητήσει με τον κ. Σιλουάνοφ όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην εξεύρεση των 5,8 δισ. που χρειάζονται.

Σε ερώτηση αν στις συναντήσεις του θα τεθεί το θέμα της εξαγοράς της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Σαρρής απάντησε λέγοντας ότι «προσπαθούμε να βρούμε όλες τις πιθανότητες». «Όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενδιαφερθούν οι Ρώσοι για να συνδράμουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο είτε εξ ολοκλήρου είτε ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τις οποίες έχουμε. Είναι μία από τις μοναδικές πιθανότητες που έχουμε για να βοηθηθούμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση που του αποδίδεται ότι η Γερμανία δεν ήταν βοηθητική στη σύνοδο του Eurogroup αφού δεν αποδεχόταν τις εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλε η κυπριακή πλευρά, ο κ. Σαρρής αφού ανέφερε ότι αυτά τα ζητήματα δεν ωφελούν, επισήμανε ότι «τα σχέδια του ΔΝΤ και της Γερμανίας πήγαιναν προς μία κατεύθυνση που ήταν το κλείσιμο το τραπεζών και το bail in (το κούρεμα των καταθέσεων) το οποίο ήταν η ακραία λύση».19:32 - Κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών διαμορφώνεται σήμερα το ευρώ, καθώς η  απόρριψη του νομοσχεδίου για το κούρεμα αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Το ευρώ παρέμενε νωρίτερα σταθερό στα 1,2877 δολάρια, κοντά στο χαμηλό τετραμήνου των 1,2843 δολαρίων στο οποίο βυθίστηκε την Τρίτη.

09:17 - Η καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων κυριαρχεί, όπως είναι αναμενόμενο, στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.
«Πολίτης»: «Ρωσική ρουλέτα με τις Βρυξέλλες. Πειστική αντιπρόταση από τη Λευκωσία περιμένουν στην Ευρώπη».

Σημερινή»: «Φως στο τούνελ το φλέρτ με τη Ρωσία. Η ολομέλεια της Βουλής "κούρεψε" το νομοσχέδιο για το κούρεμα».
«Φιλελεύθερος»: «Δύο σενάρια διάσωσης. Επιστράτευσης αποθεματικών ταμείων ή ελεγχόμενη χρεοκοπία τραπεζών».
«Χαραυγή»: «"ΟΧΙ" αξιοπρέπειας».
«Αλήθεια»: «Ρωσική ρουλέτα. Ιστορική απόφαση της βουλής. Απέρριψε το κούρεμα καταθέσεων».08:55 - Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο είχε στις 8:00 το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας παρουσίασε στον πρόεδρο πρόταση της Εκκλησία για να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι εισηγήθηκε τρόπους εξόδου από την κρίση. Συγκεκριμένα εισηγήθηκε να προβεί η κυβέρνηση στην έκδοση ομολόγου, το οποίο με εντολή της Αρχιεπισκοπής θα το αγοράσουν οι μονές και οι εκκλησίες της Κύπρου. Ο λαός και η Εκκλησία, είπε, θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι όλη η εκκλησιαστική περιουσία είναι στη διάθεση του κράτους, προκειμένου να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και να σταθεί η Κύπρος στα δικά της πόδια, χωρίς τη στήριξη των ξένων. Ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε πως ειδική Επιτροπή θα επεξεργαστεί την πρόταση.

08:49 - Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σωκράτης Χάσικος τόνισε ότι έπειτα από επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Κύπρου με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup, έγινε γνωστό ότι η τρόικα δεν δέχεται σχέδιο Β για τη διάσωση της Κύπρου και οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή «δεν θα ξανανοίξουν».

Στην ίδια εκπομπή και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου δήλωσε «ότι ενδέχεται να μην ανοίξουν η τράπεζες στην Κύπρο μέχρι και την Παρασκευή», τόνισε, όμως, ότι ο πανικός αυτές τις ώρες δεν βοηθά και σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο «Β» για τη διάσωση της Κύπρου, το οποίο ακόμα δεν έχει κατατεθεί.08:17 - Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής για επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση, με την Κύπρο να προσβλέπει σε «χείρα βοηθείας» από την Ρωσία. Σήμερα μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα και ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, προκειμένου να παραστεί στην έκθεση τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσπάθειανα καθησυχαστούν οι Ρώσοι διοργανωτές ταξιδιών και να αποφευχθεί ακύρωση προγραμματισμένων κρατήσεων για την Κύπρο το προσεχές καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ στη Μόσχα βρίσκεται επίσης κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την Τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες. Βάσει των πληροφοριών που μεταδόθηκαν, η προεργασία που έγινε, είναι πολύ ενθαρρυντική και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Τράπεζας για τη Μόσχα ήταν εσπευσμένη, προκειμένου να μη χαθεί η ευνοϊκή χρονική συγκυρία.- Copyright © Touareg Blue -