Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013
Η δημοσκόπηση της Prime Consulting στην Κύπρο για λογαριασμό του Sigma αποτύπωσε την πρώτη αντίδραση των πολιτών αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 5 ημερών για την κυπριακή οικονομία.

Έδειξε μεταξύ άλλων πως οι Κύπριοι σε ποσοστό 91% δεν θέλουν κούρεμα στις καταθέσεις, ενώ το 67,3% γυρίζει την πλάτη στην Ευρωζώνη.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ήταν ένα δυνατό χαστούκι κατά των πολιτικών της Κύπρου, με τους πολίτες να δείχνουν πως διαφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Eurogroup.

Όπως ήταν φυσικό, μεγάλο πλήγμα δέχθηκε η δημοτικότητα του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «60 Λεπτά» και είναι τα εξής:


  Σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για την τραγική κατάληξη του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου η πλειοψηφία επέρριψε ευθύνες στη νυν κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με ποσοστό 36.4% ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με ποσοστό 24.8%. Η τέως κυβέρνηση και ο Δημήτρης Χριστόφιας ευθύνονται σύμφωνα με το 23.7% των ερωτηθέντων ενώ ακολουθούν οι τράπεζες (5.5%) και άλλοι παράγοντες με 4.9%.


 Στην ερώτηση «Εμπιστεύεστε τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή να χειριστεί την οικονομία από δω και πέρα;» η συντριπτική πλειοψηφία του 56.8% απάντησε αρνητικά. Στον αντίποδα το 30.9% απάντησε θετικά ενώ το 12.3% δεν απάντησε.


Η ίδια ερώτηση έγινε και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπου φαίνεται να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του 61.6% ενώ εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται το 40.6% των ερωτηθέντων.


Για το θέμα των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Eurogroup το 63.3% θεωρεί ότι ήταν κακοί ενώ το 26.8% θεωρεί ότι ήταν από καλοί έως πολύ καλοί.


    Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών το 77.8% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ιδέα να δεσμευτεί φυσικό αέριο ως μέτρο για να σωθεί η οικονομία. Στη συγκεκριμένη ερώτηση αρνητικά απάντησε το 16.7% των ερωτηθέντων.


Υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη και σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία τάσσεται το 67.3% των ερωτηθέντων ενώ το 24% δήλωσε πως διαφωνεί.


Η λύση του αυτοδανεισμού και της εσωτερικής διαχείρισης του προβλήματος είναι προτιμότερη για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (28%), ακολουθεί η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου (18.1%), η συνεργασία με τη Ρωσία (14.6%), ο εξωτερικός δανεισμός 5.5% και το κούρεμα των καταθέσεων (3.8%).


 Τέλος η συντριπτική πλειοψηφία (91%) συμφωνεί με την απόφαση της Βουλής για καταψήφιση των νομοσχεδίων ενώ μόλις το 5% τάσσεται εναντίον.


    Στην έρευνα απάντησαν 686 άτομα μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων την περίοδο 19 Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Την έρευνα διεξήγαγε η Prime Consulting για λογαριασμό του SigmaΠηγή http://www.tometopo.gr 23-3-013

- Copyright © Touareg Blue -