Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013Ούτε σήμερα πιθανότατα η ψηφοφορία για το «κούρεμα»
19-3-013

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αναβληθεί για τρίτη φορά η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην κυπριακή Βουλή, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 σήμερα το απόγευμα. Παρότι σήμερα έγινε γνωστό το εναλλακτικό σχέδιο για μηδενικό φόρο στις καταθέσεις έως 20.000 ευρώ και διατήρηση των υπόλοιπων συντελεστών της εισφοράς στα επίπεδα της αρχικής απόφασης του Eurogroup, η έγκριση του νομοσχεδίου θεωρείται αβέβαιη αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η οριακή πλειοψηφία των 29 ψήφων. Ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος, σε σημερινές του δηλώσεις, εκτίμησε πως το «κούρεμα» θα απορριφθεί.

 Πάντως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενδέχεται η Ολομέλεια τελικά να συνέλθει στις 18:00 για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και σχέδιο β'. 

Μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα τοποθετηθεί αρνητικά επί του «κουρέματος» διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα. Ερωτηθείς πως θα χειριστεί την κατάσταση, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «το κούρεμα δεν ήταν κάτι που αναμέναμε από την τρόικα και τους φίλους μας στο Eurogroup».

Ο Κύπριος πρόεδρος όρισε για το απόγευμα της Τρίτης νέα συνάντηση πολιτικών αρχηγών σε μια προσπάθεια να τους πείσει. 

Kαι ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας στο Real FM τόνισε ότι «είναι σχεδόν σίγουρο» πως δεν θα περάσει η απόφαση στη Βουλή. Επίσης υπογράμμισε ότι θα εξαρτηθούν πολλά από τη στάση της Ρωσίας και το κατά πόσο θέλει και θα βοηθήσει την κατάσταση, ενώ ανέφερε πως αναμένεται σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Αναστασιάδη με τον Β.Πούτιν. Ακόμα τόνισε πως σε περίπτωση που δεν βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα «θα οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους».

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει άλλο σχέδιο νόμου, το οποίο θα προβλέπει το διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής ιστοσελίδας StockWatch, οι «κακές» τράπεζες - που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες - θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες. «Το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους», δήλωσε γνώστης του θέματος.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.

Και σε αυτή την περίπτωση - όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ. ευρώ. Αυτές οι προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τόσο χθες τη νύχτα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με τηνΆγκελα Μέρκελ και ανάλογο θα είναι το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών του Κύπριου προέδρου τόσο με την καγκελάριο, όσο και με τον Ρώσο πρόεδροΒλαντιμίρ Πούτιν.

Στη Μόσχα μεταβαίνει, πιθανώς εντός της ημέρας, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Στη ρωσική πρωτεύουσα αναμένεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

Reuters: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που θα υποβληθεί προς ψήφιση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων προβλέπει μηδενικό φόρο για καταθέσεις έως 20.000 ευρώ. Για καταθέσεις από 20.000 έως 100.000 ευρώ προβλέπεται φόρος 6,75% και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Το τέλος επί των καταθέσεων θα υπολογίζεται επί το υπόλοιπο των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την 15η Μαρτίου.

Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και στη συνέχεια θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή. Η ψήφισή του από την κυπριακή Βουλή έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στις 18:00.

Τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

Η σημερινή συνεδρία της Βουλής και οι εναλλακτικές επιλογές της Λευκωσίας, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα θέματα στον Τύπο.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Αναζητούν το σχέδιο Β», γράφει ότι στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται φόρμουλα εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτεί το Eurogroup από τις κυπριακές καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων και από θεσμικούς επενδυτές όπως τα ταμεία προνοίας. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στην εν εξελίξει διαδικασία για τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, πρέπει να καλυφθούν τα νομοθετικά κενά, αφού με εξαίρεση τη Λαϊκή που είναι ήδη κρατική, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική είναι ιδιωτικές και θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική απόφαση από κυπριακής πλευράς, που να καλύπτει την πώληση, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους.

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Μεσολάβηση Μέρκελ για να βρεθούν 2 δισ. ευρώ», γράφει ότι ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ζήτησε τη μεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου προκειμένου να μειωθεί το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσει η κυπριακή κυβέρνηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Αναστασιάδης την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες έγκρισης του μνημονίου από τη Βουλή.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Αλλάζουν... στυλ στο κούρεμα των καταθέσεων», γράφει ότι το Eurogroup έδωσε τη συγκατάθεσή του στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών να περιορισθεί το «κούρεμα» στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, το Eurogroup και το ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πως μέσα από την αναδιάρθρωση του «κουρέματος» θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός στόχος.

«Λύση εκτός τρόικας» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», σύμφωνα με την οποία το ΑΚΕΛ ετοίμασε ήδη σειρά προτάσεων για σωτηρία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και απεγκλωβισμό από τους δυσβάστακτους όρους των δανειστών.

Η «Αλήθεια» έχει τίτλο «Η επόμενη μέρα του όχι»
 και γράφει ότι σύμφωνα με άτυπο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι συνέπειες της απόρριψης από τη Βουλή του «κουρέματος» των καταθέσεων είναι χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους και έξοδος της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ

- Copyright © Touareg Blue -