Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015
σκίτσο Σπ. Δερβενιώτη
Με την ευκαιρία των εκλογών, θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα πολύ σημαντικό όσο και επίκαιρο βιβλίο που διάβασα πρόσφατα, του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, με τίτλο «Περί φωτίσεως», το οποίο αποτελεί συνέχεια του βιβλίου του «Περί τυφλότητος», που γυρίστηκε και ταινία. Ο «μάγος» συγγραφέας, θέτει σαν κλειδί της υπόθεσης, το ερώτημα, τι θα γινόταν αν στις εκλογές έβγαινε με τεράστιο ποσοστό το λευκό.

Σε κάποια χώρα λοιπόν  γίνονται εκλογές. Η καταμέτρηση των ψήφων στην πρωτεύουσα αναδεικνύει πρώτη δύναμη το λευκό με ποσοστό περίπου 70%. Οι εκλογές επαναλαμβάνονται την επόμενη Κυριακή και το λευκό φτάνει στα 83%. Μπροστά στο διαφαινόμενο κενό εξουσίας, τα δύο μεγάλα κόμματα, το κυβερνόν  κ.τ.δ. (κόμμα της δεξιάς), και το αντιπολιτευόμενο κ.τ.κ. (κόμμα του κέντρου), καταστρώνουν αστυνομικά σχέδια και προβαίνουν σε ανακρίσεις, για να ανακαλύψουν τους υποκινητές της μαζικής αυτής συμπεριφοράς που θεωρείται συνωμοσία εναντίον των δημοκρατικών θεσμών. Χωρίς να μπορέσουν να βγάλουν άκρη, αποφασίζουν, μαζί με τον ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και τις δημόσιες υπηρεσίες να εγκαταλείψουν την πόλη. Τη  συνέχεια και το τέλος δεν μπορούμε να την αποκαλύψουμε γιατί θα χαθεί η γοητεία του βιβλίου. Ωστόσο η ιστορία δεν έχει αίσιο τέλος. Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο αυτό, ερωτηθείς ο Σαραμάγου γιατί είναι τόσο απαισιόδοξος, δήλωσε, «δεν είμαι εγώ απαισιόδοξος, ο κόσμος είναι απαίσιος».
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο.
«Τόσο στο εκλογικό τμήμα αριθμός δεκατέσσερα, όσο και στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα, από τον αριθμό ένα ως τον αριθμό δεκατρία, και από τον αριθμό δεκαπέντε ως τον αριθμό δεκατέσσερα, οι αντίστοιχοι πρόεδροι άδειαζαν τις ψήφους στο στους μακρόστενους πάγκους που είχαν χρησιμοποιήσει για τραπέζια όταν μια ορμητική φήμη διέσχισε την πόλη σαν χιονοστιβάδα. Ήταν η προαναγγελία του πολιτικού σεισμού που σε λίγο θα ερχόταν. Στα σπίτια, στα καφενεία, στις ταβέρνες και στα μπαρ, σε όλους τους δημόσιους χώρους όπου υπήρχε τηλεόραση ή ραδιόφωνο, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, άλλοι ήρεμοι κι άλλοι λιγότερο, περίμεναν το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Κανείς δεν εκμυστηρευόταν στον διπλανό του τι είχε ψηφίσει, κι οι πιο στενοί φίλοι τηρούσαν σιγή, οι πλέον εύγλωττοι έμοιαζαν να έχουν ξεχάσει τις λέξεις. Στις δέκα το βράδυ επιτέλους εμφανίστηκε στην τηλεόραση ο πρωθυπουργός. Το πρόσωπό του ήταν αλλοιωμένο, με σκαμμένους κύκλους στα μάτια, αποτέλεσμα μιας ολόκληρης εβδομάδας κακού ύπνου, και ωχρό παρόλο το μακιγιάζ σε στυλ φυσικό και υγιές. Κρατούσε στο χέρι του ένα χαρτί αλλά σχεδόν δεν το διάβασε, του έριχνε μόνο μια ματιά πού και πού για να μη χάσει τον ειρμό της ομιλίας, Αξιότιμοι συμπολίτες, είπε, το αποτέλεσμα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της χώρας, ήταν το ακόλουθο, κόμμα της δεξιάς οχτώ τοις εκατό, κόμμα του κέντρου οχτώ τοις εκατό, κόμμα της αριστεράς ένα τοις εκατό, αποχή μηδέν, λευκές ψήφοι ογδόντα τρία τοις εκατό.
Έκανε μια παύση για να φέρει στα χείλη του το ποτήρι με νερό που είχε στο πλάι του και συνέχισε, Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι η σημερινή ψηφοφορία επιβεβαίωσε, με επιδείνωση, τη διαπιστωμένη τάση της προηγούμενης Κυριακής και συμφωνώντας ομόφωνα για την ανάγκη μιας σοβαρής έρευνας σε σχέση με τα πρώτα και τελευταία αίτια των περίεργων αποτελεσμάτων, θεωρεί, αφού συμβουλεύτηκε την εξοχότητά του τον αρχηγό του κράτους, ότι η νομιμότητά της ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της δεν τελεί υπό αίρεση, όχι μόνο γιατί οι εκλογές που μόλις ολοκληρώθηκαν είναι τοπικές, αλλά επίσης διότι διεκδικεί και αναλαμβάνει ως υπέρτατη και επείγουσα υποχρέωσή της να διαλευκάνει μέχρι τις έσχατες συνέπειες τα ανώμαλα συμβάντα των οποίων υπήρξαμε την τελευταία εβδομάδα όχι μόνο εμβρόντητοι μάρτυρες αλλά και τρομεροί δράστες, κι αν με βαθύτατο πόνο προφέρω τις λέξεις αυτές, είναι γιατί οι λευκές αυτές ψήφοι, που κατάφεραν ένα άγριο χτύπημα στη δημοκρατική ομαλότητα που διείπε την προσωπική και συλλογική μας ζωή, δεν έπεσαν από τα σύννεφα, ούτε ανέβηκαν από τα έγκατα της γης, βρίσκονταν στην τσέπη ογδόντα τριών ανά εκατό εκλογέων της πόλης αυτής, οι οποίοι, με το ίδιο τους μη πατριωτικό χέρι τις έθεσαν στις κάλπες…»

- Copyright © Touareg Blue -