Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015
Του Μιχάλη Γαβριήλ
Στις ερχόμενες εκλογές στις 25-1-2015 συγκρούονται, από τη μια μεριά, η προσπάθεια δημιουργίας φόβου, η τρομολάγνα προπαγάνδα, η αδράνεια της συνήθειας, η σάπια ρουτίνα, όλα, δηλαδή, τα στοιχεία που οδηγούν στην εθελοδουλία και, από την άλλη, η αδάμαστη -και χαρακτηριστικά ανθρώπινη- ελπίδα, πως βέβαια κάτι καλό ανατέλλει σε αυτή τη Χώρα.

Λαϊκές και εργατικές κατακτήσεις, που στο παρελθόν βρισκόντουσαν στη σφαίρα της ουτοπίας, και έδιναν ελπίδες, έγιναν -με τους κοινωνικούς αγώνες- στοιχεία της ανθρώπινης πραγματικότητας. Για μικρό παράδειγμα:  η παύση της ανθρώπινης δουλείας (άνθρωπος = πράγμα), το εργατικό οκτάωρο, ο περιορισμός της εργασίας των ανηλίκων (στη διάρκεια της εδραίωσης του καπιταλισμού αλυσόδεναν τα μικρά παιδιά στις εργοστασιακές μηχανές), οι διακοπές ψυχαγωγίας των εργαζομένων, το δικαίωμα ψήφου σε όλο το λαό, η αργία της Κυριακής, οι εργατικές συμβάσεις ήσαν κάποτε ουτοπίες και υπήρχαν μόνο στα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων. Στη συνέχεια όλα τα παραπάνω  (και βέβαια όχι μόνο αυτά) μέσα από αγώνες έγιναν πραγματικότητες. Θεωρητικοί χαρακτήρισαν –ορθά- την ελπίδα ως το προορισμένο να υπάρξει και η οποία (ελπίδα) εμπεριέχεται στο σημερινό υπάρχον.
Καθοριστικό στοιχείο των επικείμενων εκλογών αναδεικνύεται η ανάγκη να ληφθούν  μέτρα, ώστε να σταματήσει η ολοφάνερη ανθρωπιστική κρίση. Τραγική προβάλλει η πραγματικότητα ότι ο αγώνας δεν θα γίνει για την άμεση επικράτηση νέων κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, αλλά για την επαναφορά όσων υπήρχαν για πάρα πολλά χρόνια στις εργασιακές σχέσεις, στην ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία κ.λ.π. και τα οποία, τα τελευταία χρόνια, κακοποιήθηκαν βάναυσα στην πατρίδα μας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μιλάνε για θυσίες του Ελληνικού Λαού. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι  πρόκειται για τυραννική επίθεση στον Ελληνικό Λαό.
Ζωτική προβάλλει η ανάγκη από την κάλπη να αναδυθεί η ευκαιρία ανάκτησης των καταργηθέντων λαϊκών δικαιωμάτων στη παιδεία, στη υγεία, στην εργασία κ.λ.π..
Ας μη ξεχνάμε: Οι περιστάσεις καθορίζουν τις επιλογές των ανθρώπων, όπως ακριβώς οι επιλογές των ανθρώπων καθορίζουν τις περιστάσεις. Πολλά, λοιπόν, θα εξαρτηθούν από τις δικές μας επιλογές.

- Copyright © Touareg Blue -