Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015


από το antistachef


Είναι ολοφάνερο ότι η έκβαση του Eurogroup ήταν προαποφασισμένη. Το παιχνίδι ήταν εξ αρχής στημένο. Είναι σαν να ακούω τον Σόιμπλε να δίνει την διαταγή του στον «στρατό του Eurogroup»: «Τσακίστε του έλληνες». Τότε, αναρωτιέμαι, τι τις ήθελαν τις διαπραγματεύσεις; Μα είναι προφανές: Είχαν μάθει από τους προκατόχους κυβερνήτες ότι οι έλληνες κάνουν κωλοτούμπες αμέσως, χωρίς δεύτερη κουβέντα, και πίστευαν ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το ίδιο. Δεν τους βγήκε.
Ο Σόϊμπλε, ως αλαζονικός ηγεμών της Ευρώπης, δεν μπορεί να ανεχτεί από την μικρή Ελλάδα να του πηγαίνει κόντρα. Επιπλέον, το «αχτύπητο» δίδυμο Βαρουφάκη-Τσίπρα, με την αντισυμβατική συμπεριφορά, συν το ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αριστερή, του ανέβασαν το αίμα στο κεφάλι. Και αντέδρασε όπως όλοι οι ηγεμόνες, βασιλιάδες, αυτοκράτορες και κρατούντες ανά την ιστορία και ανά την υφήλιο. Έδωσε τη διαταγή: «Τσακίστε τους έλληνες». «Athenae Delenda Est», όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο οικονομολόγος Πώλ Κρούγκμαν στο άρθρο του. Κι ένα μωρό παιδί καταλαβαίνει ότι ο Σόιμπλε (αλήθεια, πού είναι η Μέρκελ;;;), προσπαθεί να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση, με το μοντέρνο στυλ του πολέμου του 21ου αιώνα, τον οικονομικό πόλεμο. Τελικά, τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς. Αυτός ο λαός, -γιατί είναι πλέον βέβαιο ότι και ο γερμανικός λαός έχει τις ευθύνες του-, μαζί με την ηγεσία του, δεν έχει μεταλλαχθεί καθόλου από την εποχή των προγόνων του Γότθων, Βησιγότθων και Ούνων. Είναι ένας φιλοπόλεμος και επιθετικός λαός. Έκανε δύο πολέμους, έσφαξε και σφάχτηκε και μυαλό δεν έβαλε. Ξανακάνει τα ίδια.
Παρακολουθώντας κανείς τα τεκταινόμενα, καταλαβαίνει και κάτι άλλο: Πώς λειτουργούσαν οι συγκυβερνήτες Σαμαροβενιζέλοι, στα αντίστοιχα Eurogroup. Ως άλλοι καραγκιόζηδες, πίσω από τις κλειστές πόρτες, με το «ναι» στην άκρη των χειλιών, «ναι αγάδες μου», δηλώνοντας υποταγή στα αφεντικά, σαν να είμαστε στην τουρκοκρατία. Πώς να συνηθίσουν τώρα οι αγάδες και τα αφεντικά την ιδέα ότι πλέον δεν έχουν απέναντί τους κατακτημένους σκλάβους;
Η κίνηση Σόιμπλε να σκίσει το προσχέδιο Μοσκοβισί που ήταν πρόθυμος να υπογράψει ο Βαρουφάκης, και να μας φέρει την τελευταία στιγμή το γνωστό τελεσίγραφο, αποδεικνύει τα παραπάνω. Και επιμένει, ακόμα και σήμερα, όπου η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποβάλλει αίτημα με προτάσεις για παράταση της δανειακής σύμβασης με συζήτηση των όρων, να λέει «όχι». Αυτό ισοδυναμεί με πραξικόπημα και εισβολή μιας ξένης δύναμης σε μια χώρα. Καλά, και οι λοιποί ευρωπαίοι εταίροι, τι κάνουν; Κάνουν αυτό που έχουν μάθει εδώ και τόσα χρόνια, πριν τους προκύψει αυτό το παράξενο αριστερό «φασούλι» ή ο «δούρειος ίππος» μέσα στα τείχη τους, όπως παρομοίασε κάποιο δημοσίευμα τον Τσίπρα… Λένε κι αυτοί ναι στον ηγεμόνα, γιατί βέβαια δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Και λίγο νοιάζονται για τους λαούς τους οι οποίοι κατεβαίνουν στους δρόμους ενάντια στην λιτότητα.
Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο. Κοινωνικές ομάδες που τα χρόνια των μνημονίων έκαναν «αντίσταση» και κατέβαιναν στους δρόμους κατά της λιτότητας, τώρα ζητάνε και έχουν απαιτήσεις από την νέα κυβέρνηση. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, την «έπεσαν» στην Βαλαβάνη οι «δεν πληρώνω» γιατί κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τους φόρους του 2014, την «έπεσε» η ΑΔΕΔΥ στον Κατρούγκαλο ζητώντας αυξήσεις, την «έπεσε» η ΠΕΝΕΝ με δικό της τελεσίγραφο στον Υφυπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα για να πληρωθούν οι απλήρωτοι ναύτες των επιβατηγών πλοίων, κηρύσσοντας επίσχεση εργασίας-τώρα το θυμηθήκανε; οι εργαζόμενοι στα πλοία έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο και δεν είδαμε καμία αντίστοιχη κίνηση της ΠΕΝΕΝ προς την συγκυβέρνηση να ζητήσει τα δεδουλευμένα…
Ίσως όμως και η κυβέρνηση να κάνει δύο λάθη: πρώτον, βιάστηκε να κάνει εξαγγελίες, τη στιγμή που δεν υπάρχει σάλιο στα κρατικά ταμεία, και δεύτερον, να χαϊδέψει αυτιά συνδικαλιστών και εργατοπατέρων ότι τα προεκλογικά υπεσχημένα θα γίνουν σύντομα πράξη. Έπρεπε, πριν από τις διαπραγματεύσεις να κάνει κράτει και να ενημερώσει το λαό ότι μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, ανάλογα με τα αποτελέσματα και την οικονομική κατάσταση της χώρας, θα προχωρούσε στα περαιτέρω. Και ίσως αυτά τα λάθη να τα βρει μπροστά του ο Τσίπρας. Γιατί δυστυχώς ο λαός εύκολα ξεχνάει και εύκολα γυρίζει τούμπα, όπως έχει δείξει επανειλημμένα η ιστορία μας…
Οι εξελίξεις πάντως είναι καταιγιστικές. Η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει άμεσα τον πλήρη φάκελο με τις προτάσεις της για τη  διαπραγμάτευση ευελπιστώντας να γίνει ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή, ο Σόιμπλε λέει «όχι», (ο οποίος εκτός των άλλων έχει προσπαθήσει να αποδομήσει  επικοινωνιακά την προσωπικότητα του διεθνώς δημοφιλούς Γιάννη Βαρουφάκη, με συκοφαντίες και απίστευτους χαρακτηρισμούς που δείχνουν ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του), ενώ ο «μπαλαντέρ» Μοσκοβισί λέει ότι πρέπει να τα βρούμε, κλίνοντας εν μέρει προς τις ελληνικές θέσεις οι οποίες άλλωστε στηρίχτηκαν στο δικό του «καμένο» προσχέδιο…
Ακολουθεί το πλήρες ρεπορτάζ:

Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης

Τον πλήρη φάκελο των παρουσιάσεων που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Στον φάκελο περιλαμβάνονται, επίσης, ως παραρτήματα τα προσχέδια κείμενα των προτάσεων του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με την Ελλάδα.

Ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις

Η πρόταση του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει αίτημα για την άμεση εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των SMPs (επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα) για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.
Τον πλήρη φάκελο των παρουσιάσεων που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο ΟικονομικώνΠαράλληλα δηλώνει ότι προτίθεται να ζητήσει παράταση της δανειακής συμφωνίας ως το τέλος Αυγούστου. Εισηγείται δε αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος της περιόδου.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διατηρήσει το 1,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, όταν η κατάσταση θα έχει σταθεροποιηθεί. Αυτό θα γίνει με μέτρα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η είσπραξη φόρων, η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.
H αύξηση των δαπανών θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις που θα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες εξωτερικές πηγές, καθώς και σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία περιλαμβάνεται ένα πρόγραμμα παροχής κουπονιών τροφίμων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης και η εξασφάλιση των μετακινήσεων.Αυτά τα μέτρα σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν θα επιβαρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό καθώς θα βασίζονται σε ίδιους πόρους, οι οποίοι θα εξασφαλιστούν με πρόσθετα έσοδα ή αντισταθμιστικές μειώσεις δαπανών.

Αναλυτικά, τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι:

-Καταπολέμηση γραφειοκρατίας: Το κράτος να μην απαιτεί από τους πολίτες έγγραφα τα οποία κατέχει ήδη.
-Μεταρρυθμίσεις στη Φορολογική διοίκηση προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία, την ευπρέπεια και τη διαφάνεια.
-Δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος φορολογικού δικαστηρίου.
-Σύγχρονο πτωχευτικό σύστημα.
-Μεταρρυθμίσεις του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης.
-Δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την απόδοση των φορολογικών εσόδων για το κράτος.
-Άρση των διαφόρων καρτέλ.

Στη νέα ατζέντα της κυβέρνησης ξεκαθαρίζεται παράλληλα ότι δεν είναι δυνατός ο στόχος της ιδιωτικοποίησης 5 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση χαράσσει κόκκινη γραμμή σε κατασχέσεις από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια για την α' κατοικία. Επίσης απορρίπτεται η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση των επικουρικών συντάξεων καθώς το όφελος της μείωσης ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ όπως εκτιμάται.
Στη νέα ατζέντα γίνεται λόγος για διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών 70 δισ. ευρώ των πολιτών προς την εφορία με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ευνοούνται όσοι αθετούν σκοπίμως υποχρεώσεις.
Απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι το όφελος από τη μείωση (2 ευρώ ανά ημέρα) είναι μόλις 9 δισ. ευρώ.
Ο κ. Βαρουφάκης υπολογίζει σε 17 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και ζητεί επέκταση του ELA για την κάλυψη κάποιων αναγκών μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Μοσκοβισί: «Πρωτόγνωρο» το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης

Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος τελεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Γάλλος Επίτροπος υπογράμμισε ότι άλλη επιλογή από την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα.

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας, δήλωσε ότι το θετικό είναι πως «τώρα γνωριστήκαμε» με τους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι δυο συνεδριάσεις του Eurogroup για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το ελληνικό «δεν ήταν πολλές».
Μιλώντας για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης το χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο» για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ασφαλώς πρέπει να τεθεί προς συζήτηση.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι ουδείς απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να πράξει τα ίδια με την προηγούμενη, ούτε να εφαρμόσει υποχρεωτικές πολιτικές. Αν η Ελλάδα ζητήσει αλλαγές για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, πολιτικών πάταξης της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερης δικαιοσύνης, θα υπάρξει ελαστικότητα από πλευράς ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Σε ότι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο Επίτροπος σημείωσε ότι είναι αναγκαία η υποβολή αίτησης παράτασης από την Ελλάδα, τόσο για την εκταμίευση των χρημάτων που η χώρα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές όσο και για την εκπόνηση μιας νέας συμφωνίας.

Αναγνώρισε, επίσης, ότι η Ευρώπη «έκανε λάθη» στην περίπτωση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας όμως ταυτοχρόνως ότι η Ελλάδα κατά το παρελθόν παρείχε «μακιγιαρισμένα στοιχεία» για τα οικονομικά της και διατηρούσε μια μεγάλη παραοικονομία. Όταν υπάρχει κοινωνική αταξία και διαλυμένη οικονομία οι διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές είναι επιβεβλημένες, δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος και κατέληξε επί του θέματος: «Μην πυροβολείτε λοιπόν τον Ευρωπαίο πιανίστα».

Τέλος σχολιάζοντας τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας, τον οποίο δημοσιεύματα εμφανίζουν να ζήτησε χθες στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του EcoFin, να συζητηθεί το ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε ότι αν η Βρετανία ήταν στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί, ενώ τον κάλεσε «να κάτσει απέξω» σε ότι αφορά τις διαβουλεύσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα.


Μονόδρομος η παράταση

 «Nein» εξ αρχής εμφανίζεται να λέει το Βερολίνο στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης χωρίς μνημόνιο, όπως εξάλλου ξεκαθάρισε το βράδυ της Τρίτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ.
Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD επέμεινε ότι η Ελλάδα οφείλει να παραθέσει «κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό... Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, καθώς πρόθεση είναι να αποσταλεί σήμερα παράταση της δανειακής σύμβασης με «αστερίσκους», με στόχο τη σύγκλιση του Eurogroup την Παρασκευή. Τόνισε δε, πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο ή εν πάση περιπτώσει να βρει έναν δικό της δρόμο «καλύτερο» για το «πώς θα σταθεί εκ νέου στα πόδια της».

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς "δεν χρειάζομαι πια λεφτά" και "δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια", βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται».

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, καθώς πρόθεσή της είναι να αποσταλεί σήμερα παράταση της
δανειακής σύμβασης με «αστερίσκους», με στόχο τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup την Παρασκευή. Οι όροι που θέτει στο τραπέζι είναι η συμφωνία να έχει εξάμηνη διάρκεια, δηλαδή έως το τέλος Αυγούστου και να διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το πρόγραμμα (Μνημόνιο).
(Πηγή http://www.zougla.gr 18 Φεβρουαρίου 2015)


Τα «θέλω» της ελληνικής κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως στόχος της είναι να ληφθούν μέτρα σε βάθος εξαμήνου, τα οποία θα σχετίζονται με «την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, όπως η προστασία της Α’ κατοικίας και το μέτρο των 100 δόσεων χωρίς περιοριστικούς όρους για τις οφειλές στο Δημόσιο», όπως ανέφερε σε πρωινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως το ζητούμενο είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθεί -σε συνεργασία με τους εταίρους- ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και να προωθηθεί η δημοσιονομική χαλάρωση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τι θα αναφέρει το έγγραφο του αιτήματος

Στις διαπραγματεύσεις θα υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης το πρωί της Τετάρτης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Το έγγραφο που θα αποσταλεί σήμερα στους Ευρωπαίους εταίρους θα είναι παρόμοιο με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα με το «έγγραφο Μοσκοβισί» που παρουσιάστηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup της Δευτέρας. Εξάλλου, στο κείμενο της αίτησης η Ελλάδα αναμένεται να αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της και θα αποδέχεται όρους που θα υποβάλει η ίδια η ελληνική πλευρά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Πυρά από τον γερμανικό Τύπο κατά της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, αιχμηρά σχόλια κατά της Ελλάδας κάνει ο γερμανικός Τύπος. Το Der Spiegel εκτιμά πως «η τακτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης έχει στόχο «το φτηνό χειροκρότημα των Ελλήνων συμπατριωτών. Αυτό είναι πολύ λίγο για την κυβέρνηση μιας χώρας, που υπήρξε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους όχι απλώς θύμα, αλλά και θύτης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζονται σαν «παίκτες του πόκερ, οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα με την μπλόφα τους… Όποιος δρα με τόση ευκολία, δεν ενεργεί ιστορικά. Μάλλον δειλά» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
H Handelsblatt φιλοξενεί άρθρο που τιτλοφορείται: «Ο ακριβός λογαριασμός της Ελλάδας για τη Μέρκελ». Ο «λογαριασμός» αφορά σε 70 δισ. ευρώ που διακυβεύονται εις βάρος των Γερμανών φορολογουμένων σε περίπτωση ενός Grexit. «Ήταν εξαρχής σαφές ότι με τη στήριξη της Ελλάδας απλώς αγοράζαμε χρόνο» σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Φορολογουμένων Ράινερ Χόλτσναγκελ στην οικονομική επιθεώρηση.
Συνεχή τα πυρά του γερμανικού Τύπου κατά της Ελλάδας και των χειρισμών του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η ανταποκρίτρια της Zeit στις Βρυξέλλες, Μάρλις Ούκεν, σχολιάζει: «Όχι έτσι, Ευρώπη!». Θεωρεί λογικό οι δανειστές να είναι εκνευρισμένοι με τη στάση του κ. Βαρουφάκη που συνέκρινε την τρόικα με τη CIA, αλλά και με «τις μακροσκελείς ακαδημαϊκές διαλέξεις του περί Δημοκρατίας, που ποδοπατούν την υπομονή των συναδέλφων του». Επισημαίνει, πάντως, ότι «η τελική απόφαση, που πρόσφερε το Eurogroup στους Έλληνες για υπογραφή, ήταν τόσο προφανώς μη αποδεκτή, ώστε ήταν θράσος το γεγονός ότι ετέθη εξαρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σκληρή έναντι των Ελλήνων» γράφει η εφημερίδα Welt. Τέλος η Frankfurter Allgemeine σχολιάζει δεικτικά κάνει λόγο για «υπερβολική δόση αυτολύπησης της νέας κυβέρνησης η οποία έχει ξεπεράσει ακόμη και τους προκατόχους της στον ρόλο του θύματος».
Ταυτόχρονα απευθυνόμενη στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, τον συμβουλεύει να μη βασίζεται στη βοήθεια του
Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, γιατί «δεν είναι αυτός ο συνομιλητής της Αθήνας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι εκείνες που πρέπει να πληρώσουν τη βοήθεια. Και η υπομονή των συγκεκριμένων έχει τελειώσει».
(Πηγή www.tvxs.gr 18-2-015)

- Copyright © Touareg Blue -