Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015
 
Μετά την θριαμβευτική νίκη του, ο ΣΥΡΙΖΑ «βάζει φτερά» στη χώρα, με τον αντισυμβατικό Γιάννη Βαρουφάκη να είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει μετατραπεί σε «ιπτάμενο Αλέξη», καθώς και οι δύο διατρέχουν όλη την Ευρώπη με ταξίδια-αστραπή για να χτίσουν συμμαχίες-ή μάλλον να «μπετονάρουν» τις ήδη υπάρχουσες, τις οποίες είχαν θεμελιώσει πριν από τις εκλογές.
 -Τα πρώτα «όχι» από τον «τσάρο» της οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, ενθουσίασαν τους έλληνες και έκαναν τους ευρωπαίους να τρέχουν και να μην φτάνουν, ιδιαίτερα την Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προσπαθεί να προλάβει την πλήρη απομόνωσή της τρέχοντας πίσω από τις κινήσεις της δικής μας κυβέρνησης. Κάτι ανήκουστο γι αυτήν…
Η ρήση του Βαρουφάκη προς τον Ντάϊσενμπλουμ ( άκου όνομα, μου θυμίζει το κακόηχο του δικού μας Γκίκα Χαρδούβελη), ότι η τρόϊκα είναι ένας «σαθρός θεσμός» τον οποίο δεν αναγνωρίζουμε και ότι δεν συζητάμε μαζί του, και επιπλέον ότι δεν θέλουμε τα 7,5 δις της τρέχουσας δόσης, τον έκαναν κάτι σαν ήρωα του ’21 με το διαδίκτυο να παίρνει φωτιά για τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις, για τη δράση του στο διαδίκτυο, για λεπτομέρειες της ζωής του κλπ. Κατά κάποιον τρόπο έκλεψε την παράσταση από τον πρωθυπουργό, μόλις μάλιστα αποκαλύφθηκε τι του είπε στο αυτί ο Ντάϊσενμπλούμ μετά τη συνάντησή τους, αφού προφανώς τύποι σαν κι αυτόν δεν έχουν συνηθίσει να ακούνε «όχι». «Μόλις σκότωσες την τρόϊκα»! Αυτοσαρκασμός, χιούμορ, ειρωνεία, ότι κι αν εννοούσε ο κύριος Ντ. με αυτό που είπε, εμείς το ερμηνεύουμε ως παραδοχή ήττας. Τουλάχιστον οι μέχρι πρότινος κύριοι κι αφέντες μας διαθέτουν αυτογνωσία…

-Μετά τις διευκρινίσεις και τα γεγονότα να τρέχουν με ταχύτητα ασυνήθιστη για τον ελληνικό χρόνο του αραμπά, όλοι οι έλληνες πανηγυρίζουν, αλλά πανηγυρίζει και το ελληνικό χρηματιστήριο που κατέγραψε τεράστια άνοδο, καθώς φαίνεται ότι ούτε bankrun έγινε, ούτε πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζεται. Είναι πάντως αλήθεια πως οι ευρωπαίοι αγαπούν την Ελλάδα, ή έστω έχουν συμφέρον να είμαστε μέσα στους κόλπους τους και όχι έξω.

-Το πολιτικό παιχνίδι, που ξεκίνησε με την τεράστια ανατροπή που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και στο παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο, μοιάζει πλέον με σκάκι. Μόνο που σ’ αυτό το σκάκι, παίζουν πολλοί παίκτες και όχι μόνον δύο.
Δεν γνωρίζουμε αν ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ή όχι σκάκι, αλλά πάντως γνωρίζει φαίνεται πολύ καλά την «Θεωρία των παιγνίων», καθώς οι κινήσεις του αιφνιδιάζουν τον αντίπαλο και δεν του δίνουν χρόνο να αντιδράσει.

-Η νέα κυβέρνηση λοιπόν, σαν έτοιμη από καιρό, έχει ανασκουμπωθεί και φέρνει, από την πρώτη κιόλας μέρα τα πάνω-κάτω. Οι κινέζοι κλαίνε με μαύρο δάκρυ που χάνουν τον Πειραιά, το ΤΑΙΠΕΔ θρηνεί για την αποκαθήλωσή του από την Νάντια Βαλαβάνη (μαζί με όσους περίμεναν τις μεγάλες μίζες και μάσες από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που είχε δρομολογηθεί).

-Η νέα κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι δεν είναι κανένα παλαβιάρικο παιδί, τύπου αριστερίστικων και παλαιοκομμουνιστικών γκρουπούσκουλων, αλλά ότι θέλει να χτίσει, τώρα αμέσως, έναν άλλο κόσμο εφικτό, κι όχι να περιμένει τη Δευτέρα παρουσία της καταστροφής του καπιταλισμού και την κατάληψη των χειμερινών ανακρόρων. Αν αυτό το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ για μια κοινωνική Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο πετύχει και δεν πριονιστεί, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η επανάσταση θα γίνει με ειρηνικό τρόπο.

-Κι εκεί που τα κανάλια είχαν βάλει μαύρες πλερέζες από την πτώση της τηλεθέασης, τώρα χαίρονται κι αυτά, αφού πλέον όλος ο κόσμος είναι καρφωμένος στις τηλεοράσεις του για να δει τι θα γίνει. Ακόμα και ο Sky, με τη Σία Κοσιώνη αμήχανη να κάνει κάτι χαζές ερωτήσεις στον Μπάμπη Παπαδημητρίου, αρχίζει τις κωλοτούμπες μετά τα μνημονιακά και φιλοκυβερνητικά του παραληρήματα.
Οι καιροί είναι ιστορικοί και με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

-Μόνη παραφωνία η ΑΔΕΔΥ, που με το καλημέρα σας, πήγε στον Κατρούγκαλο να του ζητήσει αυξήσεις. Εδώ μιλάμε για προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, και οι βολεμένοι εργατοπατέρες των εξ ίσου βολεμένων δημοσίων υπαλλήλων άρχισαν τις απαιτήσεις. Έφαγαν βέβαια «πόρτα» ευγενικά, αλλά ελπίζουμε οι προσπάθειες ανόρθωσης της χώρας να μην σκοντάψουν στην κοινωνική κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων που την έβγαλαν «καθαρή» μέσα στην κρίση και την ανεργία.
Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι και  να δουλέψουμε, να δώσουμε όλοι χέρι για να πετύχει η νέα κυβέρνηση, και να μην τα περιμένουμε όλα από τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Βαρουφάκη. Ο «από μηχανής θεός» έχει πεθάνει από αρχαιοτάτων χρόνων… Γι αυτό κι εγώ πάω να πληρώσω τους φόρους μου από αύριο κιόλας!

Το προφίλ της νέας κυβέρνησης

Εντελώς διαφορετικό είναι το προφίλ της νέας κυβέρνησης από αυτό που εδώ και δεκαετίες είχαμε συνηθίσει:
Μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν τόσα χρόνια έγινε σε μια μέρα, και «αποτελεί την αρχή της αναγκαίας μεταρρύθμισης του κράτους», σύμφωνα με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου. Αντί για 18 υπουργεία έχουμε τώρα 10, με 13 υπουργούς αντί 19 και 5 υφυπουργούς αντί για 20. Σε αυτούς προστίθενται άλλοι 3 υπουργοί επικρατείας, και ένας αντιπρόεδρος. Επομένως μαζί με τον πρωθυπουργό έχουμε ένα 15μελές κυβερνητικό συμβούλιο που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα αντί για την παλιά κυβερνητική επιτροπή. Διευκρινίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει την ευθύνη του συντονισμού των οικονομικών Υπουργείων και θα προεδρεύει στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΕΣΥΟΙΠ) καθώς και στην Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που ενδέχεται να είναι διευρυμένη με εκπροσώπους από το «Ποτάμι» και από το ΠΑΣΟΚ.
Οι τρεις Υπουργοί Επικρατείας έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
-Υπουργός Επικρατείας με ευθύνη Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου ο Αλέκος Φλαμπουράρης  με Υφυπουργό τον Τέρενς Κουικ. Εποπτεύουν τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού.
-Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ο Γ.Νικολούδης, ο οποίος έχει καταρτίσει την λίστα «Νικολούδη» με φοροφυγάδες εκτός αντίστοιχα με την λίστα Λαγκάρντ. Εποπτεύει τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς Δημόσιας Διοίκησης.
-Υπουργός Επικρατείας ο Νίκος Παππάς, δεξί χέρι από παλιά του Αλέξη Τσίπρα,  εποπτεύει τη Γενική Γραμματεία του  Πρωθυπουργού και την  Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.
Ακολουθεί η πλήρης σύνθεση της νέας κυβέρνησης:
Πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας. Από τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε στο μαθητικό κίνημα, υπήρξε πρόεδρος του 15μελούς  του σχολείου του και Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ. Ήταν υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας και αργότερα εξελέγη  Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη πλειοψηφία. Η εκλογή του έχει επαναβεβαιωθεί σε πολλά συνέδρια αποσπώντας πάντα την ευρεία πλειοψηφία των συνέδρων.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Γιάννης Δραγασάκης: Σε αυτόν οφείλεται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο βασίστηκε σε παλαιότερο κείμενο θέσεων (τριακοσίων και κάτι σελίδων!) που είχε καταρτιστεί από επιτροπές του Συνασπισμού, υπό την εποπτεία του.

Υπουργείο Εσωτερικών 
Υπουργός: Νίκος Βούτσης: Παλαιό στέλεχος της αριστεράς. Στην μεταπολίτευση ήταν στο Κ.Σ. του Ρήγα Φεραίου και στη συνέχεια στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος
Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ με ανανεωτικές απόψεις.  
Αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου: δικηγόρος, αντιστασιακή, εξωκομματική, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το μεταναστευτικό.
Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά 

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Γιάνης Βαρουφάκης: καθηγητής πολιτικής οικονομίας σπουδαγμένος στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας, με πολλές περγαμηνές στις αποσκευές του και «αιρετικές» αντινεοφιλελεύθερες απόψεις.
Αναπληρωτής υπουργός Νάντια Βαλαβάνη: Αντιστασιακό στέλεχος, είχε φυλακιστεί επί Χούντας, έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και είχε ασχοληθεί με την μελέτη του Μπέρτολντ Μπρεχτ. Τα τελευταία χρόνια στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, στην επιτροπή του κόμματος για την οικονομία. Είχε πρωτοστατήσει σε επιτροπή για το επαχθές χρέος η οποία όμως δεν ευοδώθηκε.  
Αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας

Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης, οικονομολόγος.  
Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Θοδωρής Δρίτσας. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ασχοληθεί με τα προβλήματα του Πειραιά και είχε πρωτοστατήσει στην δημοτική παράταξη «Το Λιμάνι της Αγωνίας».  
Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ. Διεθνώς αναγνωρισμένο φωτομοντέλο, τα τελευταία χρόνια βουλευτής των ΑΝΕΛ.
Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, υπήρξε πρόεδρος του ΤΕΕ.  


Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς
Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής: Παλιό στέλεχος του  Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής (τη θέση του στην Ευρωβουλή πήρε ο Μανώλης Γλέζος).
Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, οικονομολόγος.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 
Υπουργός: Πάνος Καμμένος,  Πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Αναπληρωτής υπουργός Κώστας Ήσυχος: Παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ζήσει στην Λατινική Αμερική και ήταν υπεύθυνος από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξωτερικές υποθέσεις
Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Παναγιώτης Λαφαζάνης. Παλιό στέλεχος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος της Αριστερής πτέρυγας, με «αιρετικές» απόψεις για την κρίση και την οικονομία, μέχρι πρότινος βουλευτής.  
Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Τσιρώνης
Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Παλιό στέλεχος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την αγροτική και περιβαλλοντική πολιτική.
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης, πασοκογενές στέλεχος.


Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος της «Καθημερινής» με ειδίκευση στο πολιτιστικό ρεπορτάζ.
Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Τάσος Κουράκης. Παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για τα θέματα της παιδείας, μέχρι πρότινος βουλευτής.
Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης
Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής. Συνδικαλιστής, υπήρξε πρόεδρος του δυναμικού Συλλόγου Τυφλών, μέχρι πρότινος βουλευτής, από τους αποχωρήσαντες πασόκους.
Αναπληρωτής υπουργός : Ανδρέας Ξανθός
Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Δημήτρης Στρατούλης. Παλιό στέλεχος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, παλιός συνδικαλιστής της ΔΕΗ, υπεύθυνος στο κόμμα για το ασφαλιστικό και τις ΔΕΚΟ.

Υπουργείο Εργασίας
Υπουργός: Πάνος Σκουρλέτης. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Κουμουνδούρου.
Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου, μέχρι πρότινος βουλευτής.
Υφυπουργός για την αντιμετώπισης της ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου


Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος


Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος:
Γαβριήλ Σακελλαρίδης, από τα στελέχη της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων.

Υπουργός Επικρατείας
Νίκος Παππάς.
Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ, δημοσιογράφος, μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης

Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πρόεδρος Βουλής: Θα προταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος, μέχρι πρότινος βουλευτής, κόρη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.

- Copyright © Touareg Blue -