Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015


Προφανώς η γερμανική πλευρά, προσπάθησε να τυλίξει τη νέα ελληνική κυβέρνηση σε μια κόλλα χαρτί, ή καλύτερα σε δύο λέξεις: «Συνέχιση και επέκταση του ισχύοντος προγράμματος», δηλαδή του μνημονίου που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Τσίπρας και το επιτελείο του όμως, δεν «τσίμπησαν». Ο Βαρουφάκης αλλά και ο Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 12-2-015, διέψευσαν ότι υπέγραψαν το κείμενο που διέρρευσε από τους F. Times,  μαζί με την πληροφορία ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης είχαν πει το «ναι» και μετά υπαναχώρησαν. «Οι αποφάσεις της κυβέρνησής μας λαμβάνονται συλλογικά», είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας, «συμφωνήσαμε όλοι μαζί να μην υπογράψουμε αυτό το κείμενο.
Το μνημόνιο και η τρόϊκα δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός. «Ακούσατε καθόλου τη λέξη «μνημόνιο», memorandum, από τον Γιούνκερ; Πάντως εγώ δεν την άκουσα», ανέφερε εμφαντικά. Όσο για την αριθμητική αποτίμηση του πακέτου που παρουσίασε η κυβέρνηση, είπε ότι οι τεχνοκράτες θα κάνουν αυτή τη δουλειά μέχρι τη Δευτέρα, ημέρα σύσκεψης του επίσημου Eurogroup. «Εν πάσει περιπτώσει», συμπλήρωσε, «ας μας κάνουν κι εκείνοι τις προτάσεις τους». Όσο για τον Σαμαρά, αυτός θα έπρεπε να ζητήσει μια δημόσια συγγνώμη-τουλάχιστον-από τον ελληνικό λαό, για το γεγονός ότι ουδέποτε διαπραγματεύτηκε επί της ουσίας, αλλά και για όλα τα άλλα που είχε υποσχεθεί στους εταίρους και δεν τήρησε…
Ας δούμε όμως ποιο ήταν το κείμενο που δεν υπεγράφη στο έκτακτο Eurogroup, όπως το αναφέρουν οι Financial Times: (http://tvxs.gr/news 12-2-015)
«Το κείμενο της συμφωνίας που... δεν υπεγράφη χθες μετά το έκτακτο Eurogroup δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times. Στο σχετικό δημοσίευμα μάλιστα – το υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ - αναφέρεται ότι ο Γιάννης Δραγασάκης είχε υπογράψει αρχικά το κείμενο και απέσυρε την υπογραφή του όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης τηλεφώνησε στην Αθήνα και «κυβερνητικοί αξιωματούχοι» απέρριψαν το κοινό ανακοινωθέν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σήμερα το πρωί διέψευσε πάντως τα περί υπογραφής Δραγασάκη.

Το ανακοινωθέν που δεν υπεγράφη όπως το δημοσιεύουν οι Times

«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Τι υποστηρίζει ο Σπίγκελ – Τι απαντά η ελληνική πλευρά

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ που υπογράφει το δημοσίευμα των FT: «η κατάρρευση των συνομιλιών την Τετάρτη το βράδυ ανάμεσα στην Ελλάδα και τους άλλους 18 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης συνέβη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Eurogroup – συμπεριλαμβανομένου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του ισχυρού Γερμανού υπουργού Οικονομικών – είχαν ήδη εγκαταλείψει το κτίριο».

»Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογραφτεί από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση.

»Μόλις εγκρίθηκε, η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι ο Βαρουφάκης έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και κυβερνητικοί αξιωματούχους απέρριψαν την ανακοίνωση».

Πάντως σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης διέψευσε ότι πριν απορριφθεί το ανακοινωθέν το είχε υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Με ενόχλησαν τα δημοσιεύματα, γιατί ξέρω τι έγινε. Η ελληνική πλευρά δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν γιατί δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική. O κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης δεν είχαν δεχθεί σε καμία περίπτωση το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος. Eίχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό απλά για τον ενημερώσουν και προφανώς να ζητήσουν την άποψή του και τη συμβουλή του. Όταν έγινε το τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό και οι δύο ήταν εξαιρετικά σκεπτικοί και αρνητικοί και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απάντηση μέσω twitter από Βαρουφάκη
Απάντηση στον Πίτερ Σπίγκελ μέσω twitter έδωσε ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης: «Μήπως να απέφευγες τους αμφίβολους ισχυρισμούς οι οποίοι είναι βασισμένοι σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον άστοχοι».

- Copyright © Touareg Blue -