Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

(από τη μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης προς την κυβέρνηση)

(Και μη βλέπετε τα τρομολαγνικά  και ξεπουλημένα κωλοκάναλα με πρώτο και καλύτερο το SKY!)
 Όλα αυτά τα περιμέναμε, τόσο εμείς όσο και η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, δεν είναι είδηση ότι η Γερμανία θα πιέζει ασφυκτικά μέχρι να υποταχθούμε, έτσι όπως είχε συνηθίσει να γίνεται τέσσερα χρόνια τώρα και να μας έχει κάνει κουφούς, τυφλούς και άφωνους. Και φυσικά, η ΕΕ. δεν είναι καμία «μητέρα Τερέζα», το συμφέρον της κοιτάει, ως καπιταλιστικός και νεοφιλελεύθερος συνασπισμός που είναι. Πιστεύω ότι ο Τσίπρας και η νέα κυβέρνηση έχουν και plan B, ίσως και plan C, δεν είναι μωροφιλόδοξοι ούτε και θα έπαιζαν το κεφάλι τους και το δικό μας στα ζάρια, όπως θέλουν να μας πείσουν οι προδότες που κυβερνούσαν τη χώρα τόσα χρόνια. Δεν ήταν τυχαία η ατάκα του Βαρουφάκη για την Siemens και τον Χριστοφοράκου. Κυκλοφόρησε ήδη η φήμη ότι επίκειται η σύλληψη δύο μεγαλο-ολιγαρχών, ελλήνων, και ενός πολιτικού. Η διεθνής ακτινοβολία της νέας κυβέρνησης είναι ήδη γεγονός. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας κατεβαίνει κόσμος στο Σύνταγμα και διαδηλώνει υπέρ μιας κυβέρνησης, κι αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο, τόσο που δεν μπορούμε να τον φανταστούμε! Σκεφθείτε και το άλλο: τι θα γινόταν άραγε, αν ο γερμανικός λαός άλλαζε ρότα και γυρνούσε εναντίον της Μέρκελ και της πολιτικής της; Τι θα γινόταν αν όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί ενώνονταν, για πρώτη φορά με κοινό αίτημα το τέλος της λιτότητας;
Ήδη το παιχνίδι που ξεκίνησε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι πλέον παιχνίδι, αλλά μια παγκόσμια κινητοποίηση για αλλαγή σελίδας. Τσούζει, εξ άλλου, η Ρωσσία, η οποία ζητάει 4τρις.από τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις! Τσούζει και το «πάτημα» της ελληνικής κυβέρνησης στην «ρώσικη αρκούδα», που μπορεί να είναι και το plan b

Μπορεί ο Ντράγκι να έστειλε τελεσίγραφο επτά ημερών στην κυβέρνηση, αλλά διαβεβαίωσε ότι «η απόφαση αυτή δεν έχει επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ, θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος ( το γνωστό μας ELA)».

Ακολουθεί  το σχετικό ρεπορτάζ (http://newpost.gr 5-2-015)
«Τελεσίγραφο επτά ημερών στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να συμφωνήσει με τους εταίρους της.
Με μια αιφνιδιαστική απόφαση αργά χθες το βράδυ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προχώρησε σε άρση των ειδικών όρων για αποδοχή εγγυήσεων τίτλων του ελληνικού δημοσίου, αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου. Ψύχραιμη η αντίδραση της Αθήνας, ενώ ο Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να τον διαβεβαιώσει πως το τραπεζικό σύστημα δεν διατρέχει κίνδυνο. 
Με την απόφασή της πρακτικά η ΕΚΤ διέκοψε τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η ρευστότητα προς αυτές να διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος. 
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 

Όπως ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα στη ανακοίνωση που εξέδωσε, η απόφαση της ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος, καθώς «στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Προγράμματος προσαρμογής». 
Διευκρινίζεται στην ανακοίνωση επίσης, ότι η απόφαση αυτή δεν έχει επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ, θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος ( το γνωστό μας ELA).
Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου καθώς από την ημέρα αυτή και μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στις πράξεις αναχρηματοδότησης. 

Αντιδρώντας αργά το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε πως η ΕΚΤ «ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της». 
«Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόβασής του στον ELA» είπε ακόμα. 
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε αργά το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντράγκι δήλωσε στον κ. Τσίπρα ότι αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. 

Ο πρωθυπουργός τον άκουσε με προσοχή, επισημαίνοντας του ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους. 
Πως υποδέχθηκαν τα ξένα ΜΜΕ την απόφαση 
Σχολιάζοντας την αιφνιδιαστική απόφαση, το Bloomberg έκανε λόγο για κίνηση με ελάχιστες παρενέργειες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – στο βαθμό που δεν θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη το τραπεζικό σύστημα τις ερχόμενες ημέρες- η οποία θα πρέπει να διαβαστεί ως εξής: Η ΕΚΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση. 
Από την πλευρά του, το Reuters εκτιμά πως αντανακλάται έτσι η δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης αναφορικά με τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. 
Η απροσδόκητη κίνηση έρχεται έπειτα από την έκκληση της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση καθώς διαπραγματεύεται το σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Σε non paper ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ (5-2-015) τονίζει ότι «το τραπεζικό μας σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να σταματήσει από τις 11/2 να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, συνιστά πράξη πολιτικής πίεσης για τηv ταχεία σύναψη συμφωνίας. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει το Bloomberg «η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες».
Η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA. Σημειώνεται ότι η δυνατότητα εκταμίευσης από τον ELA αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ανεύρεση λύσης που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ευρωπαίους εταίρους μας. Μια τέτοια λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς και της ανάγκης για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και επανεκκίνηση της οικονομίας της.
Η ελληνική κυβέρνηση εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σταθερότητα. Και είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη νωπή λαϊκή εντολή. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί».

- Copyright © Touareg Blue -