Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015του Μιχάλη Ψύλου

Πρώτη δύναμη και με μεγάλη διαφορά 6,8 ποσοστιαίων μονάδων από το κυβερνών Λαϊκό κόμμα παραμένουν οι Pοdemos στην Ισπανία με 27,7%, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Metroscopia που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais .
To σημαντικότερο είναι όμως ότι αλλάζει πλέον ο πολιτικός χάρτης στην Ισπανία καθώς παγιώνεται η κυριαρχία των αριστερών δυνάμεων, καθώς το Καταλανικό κόμμα των Πολιτών ανεβαίνει συνεχώς και ήδη είναι στην τέταρτη θέση με 12,2% ,καταγράφοντας αύξηση τεσσάρων μονάδων σε ένα μόλις μήνα. Ακολουθεί στην Πέμπτη θέση η Ενωμένη Αριστερά με 6,5%. Συνολικά, δηλαδή τα τρία αριστερά κόμματα συγκεντρώνουν το 46,4% και θα είχαν την απόλυτη πλειοψηφία στην ισπανική βουλή αν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Νοέμβριο.
Το κυβερνών δεξιό Λαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι συγκεντρώνει μόλις το 20,9% και στην τρίτη θέση είναι το Σοσιαλιστικό κόμμα με 18,3%. Τα δύο αυτά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί μόλις το 39,2%,
Ο νεαρός ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός με 34%, και ακολουθεί ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ και στην τρίτη θέση και …καταϊδρωμένος έρχεται ο πάλαι ποτέ «καταλληλότερος» πρωθυπουργός και «άνθρωπος» της Μέρκελ στην Ισπανία, Μαριάνο Ραχόι με 23%.
Όπως σημειώνει η El Pais, «η άνοδος του κόμματος των Πολιτών δείχνει πλέον ότι αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην Ισπανία, που παρέμενε αμετάβλητος από τη δεκαετία του 1980.Δεν αποκλείεται μάλιστα ,με την ορμή που έχει το κόμμα των Πολιτών να ξεπεράσει τους Σοσιαλιστές και να καταλάβει την τρίτη θέση». Άλλωστε, το Σοσιαλιστικό κόμμα υποχώρησε κατά πέντε μονάδες στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων τον τελευταίο μήνα.
Το Λαϊκό κόμμα και οι Σοσιαλιστές -τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια -καταγράφουν απώλειες και βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με τα ποσοστά που είχαν στις εκλογές του 2011. Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι η χώρα βαδίζει πλέον στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας ,με τους Podemos να παγιώνουν την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις ,καθώς οι ψηφοφόροι στρέφονται μαζικά προς το κόμμα των Αγανακτισμένων απογοητευμένοι από τα μέχρι σήμερα κυβερνώντα κόμματα.
«Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει κάνει πλέον τις προτάσεις του πολύ συγκεκριμένες και δείχνει ότι μπορεί να κάνει τα όνειρα πραγματικότητα, όπως και στην Ελλάδα, γεγονός που αρχίζει να επηρεάζει τους πολίτες» γράφει η El Pais και προσθέτει: «Η Ελλάδα είναι πλέον το παράδειγμα και όλες οι χώρες παρακολουθούν στενά τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Πρώτο κρίσιμο τεστ για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη στην Ισπανία θα είναι οι περιφερειακές και τοπικές εκλογές του Μαΐου .

- Copyright © Touareg Blue -