Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015
Διαβάζω, ακούω και άκρη δεν βγάζω για τις διαπραγματεύσεις. «Να κάνουμε γρήγορα γιατί αργούμε», «ασάφειες στις ελληνικές προτάσεις», «δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος», κλπ. κλπ. Κι αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι τι ακριβώς μας ζητάνε να κάνουμε. Μήπως να επαναλάβουμε την πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων; Μήπως να μετρήσουμε κουκιά, τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο; Θέλουν λέει μεταρρυθμίσεις. Ποιες είναι ακριβώς οι μεταρρυθμίσεις που θέλουν; μήπως εννοούν το mail Χαρδούβελη; Μήπως να τους χαρίσουμε την Ακρόπολη; Μήπως να τους δωρίσουμε ολόκληρη την Ελλάδα; Μήπως να πέσουμε από το μπαλκόνι; Μήπως να πάμε να πνιγούμε; Τι ακριβώς είναι αυτό που θέλουν να κάνουμε; Πάντως είναι πλέον εντελώς φανερό ότι περίμεναν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε δέκα κωλοτούμπες και πεντακόσιες γονυκλισίες στα πόδια του ανάπηρου (που μου θυμίζει εκείνο το νάνο βασιλιά στο Game of Thrones) κι ότι θα συνέχιζε να κάνει εκείνο που είχαν συνηθίσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Προφανώς μια αριστερή κυβέρνηση μέσα στην καρδιά της Ε.Ε. είναι γι αυτούς κάτι το ανήκουστο. Προφανώς, σου λέει, τι θα κάνουν, αριστεροί ξε-αριστεροί, θα υποκύψουν. Εμείς έχουμε το μαχαίρι εμείς και το πεπόνι. Κακά τα ψέματα. Το αίμα των γερμανών –το της αρίας φυλής- νερό δεν γίνεται. Θέλουν την κυριαρχία. Θέλουν το Ράϊχ. Α, και για να μην το ξεχάσω, ο ανάπηρος λαλάει και βρίζει, η Μέρκελ τι κάνει; Το έχει βουλώσει. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή διαφωνεί με τα έργα και τις ημέρες του υπουργού της;;;
Το θέμα τους είναι πολιτικό και τα όπλα τους είναι πολιορκητικοί κριοί.  Περιμένουν να στερέψουμε από ρευστό, περιμένουν να πεθάνουμε από την πείνα, όπως παλιά στον μεσσαίωνα οι πολιορκημένοι μέσα στα κάστρα τους, να παραδοθούμε για να μην ψοφήσουμε. Τι σόι 21ος αιώνας είναι αυτός; Τι σόι Ευρώπη είναι αυτή; Μήπως ξαναζούμε τον εκατονταετή πόλεμο; Μήπως το Πρώτο Ράιχ με τον βαυαρό κατακτητή Φρειδερίκο Βαρβαρόσα;
Το ρεπορτάζ είναι αποκαρδιωτικό:
«Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόοδο που υπάρχει στο ζήτημα της Ελλάδας. Σε δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει «μεγάλη πρόοδος» στο ελληνικό ζήτημα και κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αποτυχίας. «Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να έχει βοηθητικό ρόλο, αλλά δεν είναι ο «κύριος παίκτης» του παιχνιδιού, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup. Ακόμη, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αν και όπως είπε, «προσπαθούμε να υπάρξει».
Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στα προβλήματα που υπάρχουν, λέγοντας μιλά με φίλους της Ελλάδας και φιλοευρωπαίους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να βρεθούν λύσεις στα κοινά μας προβλήματα». «Συζητούμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup», ανέφερε ο πρωθυπουργός. (πηγή www.eklogika.gr 13-3-015)

- Copyright © Touareg Blue -