Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015
Ξέρουμε όλοι τα εγχειρίδια-κοινώς ποντίκια ειδικά για τα πειράματα. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι γίνεται μέσα στα πειραματικά εργαστήρια όπου τα ταλαίπωρα αυτά ζωάκια υπηρετούν, θυσιάζοντας ακουσίως τη ζωή τους, την επιστήμη του ανθρώπου. Αυτό επίσης που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι και οι άνθρωποι έχουν γίνει εγχειρίδια, στα πολιτικοοικονομικά εργαστήρια της διεθνούς ελίτ. Απόδειξη, η χώρα μας. Πρώτο πείραμα, η τρόικα και οι πολιτικές λιτότητας. Πολλά εγχειρίδια πέθαναν αλλά το πείραμα πέτυχε και εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Τώρα πρόσφατα μαθαίνουμε ότι το ΔΝΤ εισέβαλε και στην Ουκρανία, όπου με φωτογραφική ακρίβεια επαναλαμβάνεται το ελληνικό πείραμα.
Και επειδή ο κοσμάκης σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει μπαφιάσει με τους παλιούς, φθαρμένους και διεφθαρμένους πολιτικούς, με τα κοψίματα και ραψίματα κοστουμιών λιτότητας, πείνας και ανεργίας, στις πλάτες του, και ενόσω ετοιμάζεται να αλλάξει ρότα υποστηρίζοντας κυβερνήσεις της αριστεράς, το σύστημα ετοιμάζει τις εναλλακτικές του λύσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο καπιταλισμός είναι το πιο επιτυχημένο σύστημα της νεώτερης ιστορίας της ανθρωπότητας, επειδή έχει το χάρισμα να αφομοιώνει ότι είναι καινούργιο και να το προσαρμόζει στα μέτρα του ώστε να εξυπηρετεί τους σκοπούς του.
Ο κοσμάκης λοιπόν, έχει εκφράσει την επιθυμία για νέες πιο αριστερές πολιτικές και για νέα πιο άφθαρτα πρόσωπα. Το ευρωπαϊκό λόμπι του συστήματος, παίρνει αυτή την απαίτηση και σου παρουσιάζει ξάφνου ένα νέο, «άφθαρτο» πρόσωπο, το οποίο δήθεν πρεσβεύει νέες ιδέες και πολιτικές, είναι όμως ο Δούρειος Ίππος για την εφαρμογή και στήριξη του παλαιού συστήματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το ντεμπούτο, ως ο νεώτερος πρωθυπουργός στην γηραιά Ευρώπη. Μόνο που τους ξέφυγε κάπως πιο αριστερά από ότι περίμεναν. Στην Ελλάδα το σύστημα έστησε την μαριονέτα που λέγεται Σταύρος Θεοδωράκης, ως ανάχωμα στον Τσίπρα. Νέος, άφθαρτος, νοστιμούλης, μοντέρνος, πρωτοποριακός και πολύ δήθεν. Επικοινωνιακά, το τέλειο πείραμα για αχυράνθρωπος.
Η επιτυχία του πειράματος «νέος-άφθαρτος» και μαριονέτα του συστήματος, βρήκε μιμητές όπως μαθαίνουμε και στην Ισπανία. Ο Αλμπέρ Ριβέρα, όπως διαβάζουμε, είναι ο Ισπανός Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως ανάχωμα στο ραγδαία ανερχόμενο αριστερό κόμμα των  Podemos.

Ιδού ποιο είναι το πορτραίτο του, όπως το παρουσιάζει το ρεπορτάζ:
«Δεν έχει αλογοουρά , ούτε τον ριζοσπαστικό, αριστερό λόγο του ηγέτη των Podemos  Πάμπλο Ιγκλέσιας.  Είναι όμως νέος, κατά τι νεώτερος, δε  φοράει γραβάτα και είναι ο ανερχόμενος «αστέρας» στην ισπανική πολιτική σκηνή. Ο λόγος για τον 35χρονο δικηγόρο, Αλμπερ Ριβέρα , τον ηγέτη των Ciudadanos (Πολίτες) . Eνός κόμματος που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Ισπανία τους τελευταίους μήνες, συσπειρώνοντας γύρω του κεντρώους και δεξιούς ψηφοφόρους. Είναι ο Αλμπερ Ριβέρα, ο Ισπανός...Σταύρος Θεοδωράκης;
Μιλάει με οξύ, καταγγελτικό λόγο για τη διαφθορά και το παλαιό, φθαρμένο δικομματισμό δεξιών και σοσιαλιστών. Υπεραμύνεται σθεναρά του ευρωπαϊκού οράματος , αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας (από εκεί ξεκίνησε το 2006) και εξελίσσεται -όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- ως ένα σοβαρό εμπόδιο στη μάχη των Podemos να κατακτήσουν την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές, στα τέλη του 2015.
Οι Ciudadanos χαίρουν ευρείας προβολής απ’όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης στην Ισπανία . Και το νεόκοπο αυτό κόμμα συσπειρώνει μετριοπαθείς- κεντρώους και δεξιούς ψηφοφόρους,-που  θέλουν μεν να «μαυρίσουν»  δεξιούς και σοσιαλιστές , αλλά που τρομάζουν στην ιδέα κατάκτησης της πρώτης θέσης στις βουλευτικές εκλογές, από το αριστερό Podemos-το κόμμα των Ισπανών αγανακτισμένων.
Η υπερπροβολή των Ciudadanos από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης θεωρείται καθοριστική στην εκτίναξη του ποσοστού τους, από 8% τον περασμένο Ιανουάριο, σε 12,2% στην τελευταία δημοσκόπηση της Metroscopia για λογαριασμό της El Pais. Στην ίδια δημοσκόπηση , το Podemos παραμένει η πρώτη επιλογή των Ισπανών ψηφοφόρων με ποσοστό 22,5% , μειωμένο όμως από το 28% του περασμένου μήνα.
Ο Αλμπερ Ριβέρα υπόσχεται -κι αυτός- την κάθαρση της χώρας από τη διαφθορά κι ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης. Τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και αρνείται ιδεολογικούς διαχωρισμούς μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Ο ίδιος ξεκίνησε, όμως, την πολιτική του σταδιοδρομία από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και το οικονομικό πρόγραμμα των Ciudadanos είναι εμφανώς νεοφιλελεύθερο-τόσο μάλιστα που εκθειάζεται από τους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, ο Ριβέρα επιμένει σ’ ένα θολό ιδεολογικό στίγμα εθνικής συσπείρωσης και ευρωπαϊκής ταυτότητας. «Η Καταλονία είναι η πατρίδα μου, η Ισπανία η χώρα μου και η Ευρωπαϊκή Ενωση το μέλλον μας. Καλύτερα ενωμένοι» λέει.
Στο επικοινωνιακό παιχνίδι, οι Ciudadanos αξιοποιούν στο έπακρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνοντας καθημερινά, κατά χιλιάδες, τους ψηφοφόρους που παρακολουθούν την εκστρατεία τους μέσω YouTube, Facebook και Twitter. Απαντούν στις ερωτήσεις των πολιτών «24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο» όπως λένε οι ίδιοι. Και ως το 2010, ο Αλμπέρ Ριβέρα χειριζόταν ο ίδιος, προσωπικά, τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Ένα μοντέλο , βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα, όπως παραδέχεται ο υπεύθυνος της επικοινωνιακής πολιτικής των Ciudadanos, Φερνάντο ντε Παραμό , ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στη Νέα Υόρκη.
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως η επιτυχία των  Ciudadanos «πατάει» στην πραγματικότητα, πάνω στο νέο άνεμο που έφερε στην ισπανική πολιτική σκηνή το Podemos. Γι’ αυτό κι από πολλούς,  χαρακτηρίζονται ως οι …Podemos της Δεξιάς. Το κυριότερο όμως είναι οτι οι Ciudadanos του Ριβέρα,  μπορούν να λειτουργήσουν ως πολιτικός «μπαλαντέρ», που θα συνεργασθεί είτε με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, είτε με τους σοσιαλιστές , ώστε να μην διαταραχθεί η εφαρμοζόμενη γερμανικής έμπνευσης μνημονιακή πολιτική. Το αν και πόσο η δημοσκοπική τους «έκρηξη» θα επαληθευθεί και στις κάλπες, θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες, με πρώτο τεστ τις περιφερειακές εκλογές στις 12 από τις 15 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας το Μάιο.
(Πηγή www.tvxs.gr 14-3-015 -Της Σοφίας Δέδε.)

- Copyright © Touareg Blue -