Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015Από την Αλκμήνη Ψιλοπούλου

«Οι συνθήκες διαβίωσης το χειμώνα για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών είναι αντίξοες, αφού βιώνουν την απομόνωση και κατά συνέπεια είναι άτοπη και άστοχη η ταύτισή τους μόνο με την καλοκαιρινή περίοδο. Ενδεχόμενη απόφαση κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό μας… Τα τουριστικά νησιά στηρίζουν μεταξύ άλλων, την οικονομία των νησιών της άγονης γραμμής… και συνεισφέρουν στο εθνικό προϊόν πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη χώρα…» ( απόσπασμα από το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης)
«Κανένας δεν θα κλάψει αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στη Μύκονο και τη Σαντορίνη». Κάπως έτσι διατύπωσε το επιχείρημά της η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη, σε δηλώσεις που είχε κάνει για την ιδέα να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα πλούσια τουριστικά νησιά του Ν. Αιγαίου.
Βέβαια, λίγο αργότερα ήρθαν να την διαψεύσουν οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας με ανακοίνωσή τους ότι «όλοι μας είμαστε αντίθετοι με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας, ωστόσο για τέτοια σοβαρά ζητήματα καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη η θέση της υπεύθυνης κυβέρνησης , από την οποία προκύπτει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».
Η αναθεώρηση του ειδικού καθεστώτος για το ΦΠΑ στα νησιά, αφορούσε, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες την Σύρο, Μύκονο,  Σαντορίνη, Ρόδο και Κω. Οι νησιώτες που «θίγονται» από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, είναι ήδη στα κάγκελα. Με πρώτους και καλύτερους τους αξιωματούχους της Περιφέρειας, που λένε «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.
Στο  ψήφισμά του για το θέμα, το δημοτικό συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης εξανίσταται. Τσουβαλιάζοντας την Σύρο με τα άλλα πλούσια τουριστικά νησιά. Και αναρωτιέμαι: Για ποιόν «τουρισμό μας» μιλούν; Για ποιες συνθήκες διαβίωσης τους χειμωνιάτικους μήνες, των μυκονιατών και των σαντορινιών, που το χειμώνα μαζεύουν το χρήμα και τη χλίδα τους και φεύγουν για ταξιδάκια σε μέρη εξωτικά; Πόσοι μόνιμοι κάτοικοι από τους νησιώτες αυτούς που έχουν χεστεί (με το συμπάθιο) στο χρήμα, ξεχειμωνιάζουν στο νησί τους, και τι σχέση έχουν οι ανύπαρκτες τουριστικοδίαιτες κοινωνίες τους με την Σύρο των 21.000 μονίμων κατοίκων; Εκτός και αν ο δήμαρχος Σύρου έχει μπερδέψει το όνειρό του να γίνει και η Σύρος Μύκονος, με την πραγματικότητα. Ή αν οι εξαγγελίες του για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού έχουν πάρει σάρκα και οστά και δεν το ξέρουμε.
Το έχουμε πει εκατό χιλιάδες φορές από αυτή τη στήλη: Η Σύρος δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει ούτε Μύκονος, ούτε Σαντορίνη. Οι «ερωτευμένοι πιγκουίνοι» του γνωστού παλιού σουξέ, δεν τιτιβίζουν στη Σύρο. Οι δε κινέζοι, το τιτιβίζουν συνεχώς από τη Σαντορίνη όπου κάνουν ουρές για να παντρευτούν, ενώ στα σκαλιά του δημαρχιακού Μεγάρου της Αρχόντισσας του Αιγαίου φιγουράρει η Δούκισσα Νομικού, η οποία, όπως λέει  το εξώφυλλο του νέου περιοδικού του Βαγγέλη Περρή, πρόκειται να παντρευτεί στη Σύρο, μετά από κάποιους άλλους ελάχιστους ανώνυμους και παρακατιανούς που ήδη το έκαναν… Και μπορεί ο Βαγγέλης Περρής και ο δήμαρχος να πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουν τα στίφη των τουριστών στο νησί μας, πλην όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αυτή τη διαφορετική πραγματικότητα θα έπρεπε ο δήμος του νησιού μας να εκφράσει στους κυβερνώντες, εξηγώντας τους ότι η Σύρος στον τουριστικό τομέα ανήκει στην «άγονη γραμμή», με την καλοκαιρινή σαιζόν να καλύπτει μετά βίας έναν μήνα, όπου συρρέουν μόνον κάποιοι νεόπτωχοι έλληνες λόγω φτήνιας.
Και βέβαια δεν θα κλάψω για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη αν αυξηθεί εκεί ο ΦΠΑ. Αρκετά έφαγαν τόσα χρόνια από τη «βαριά μας-και τεμπέλικη-τουριστική βιομηχανία» και από γνωστές σε όλους λαμογιές και σκάνδαλα. Ώρα να πληρώσουν κι αυτοί το μερτικό τους, βοηθώντας την πατρίδα στις δύσκολες ώρες που περνάει. Ως έχοντες και κατέχοντες, στους οποίους σίγουρα δεν περιλαμβάνονται οι συριανοί. Ή μήπως όχι;
(πηγή: Εφημερίδα «Ο ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων»)

- Copyright © Touareg Blue -