Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015Σάλος έχει ξεσπάσει με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση υποχρεώνει τους οργανισμούς του δημοσίου να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει το ελληνικό κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Είναι φανερό ότι αυτή είναι μια κίνηση απελπισίας, αφού τα ταμεία του ελληνικού κράτους, χρεοκοπημένου εδώ και χρόνια, δεν έχουν μία… μετά την κατάσταση οικονομικής πολιορκίας που μας έχουν επιβάλει οι δανειστές. Είναι μια πράξη που ξεσήκωσε θύελα αντιδράσεων από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ, που μιλούν για πραξικόπημα και απειλούν με κινητοποιήσεις.
Άποψή μας είναι ότι δεν έχουν δίκιο. Διότι τα χρήματα αυτά είναι χρήματα του κράτους. Οι εκπρόσωποι των φορέων ΤΑ βέβαια, δεν έβγαζαν κουβέντα όταν γινόταν το κούρεμα του PSI ή χειροκροτούσαν όταν έγινε ο Καλλικράτης, ενώ ακόμα οι περισσότεροι δήμοι έχουν χρέη που θα αποπληρωθούν μετά από πολλές εκατονταετίες. Επιπλέον, μια έρευνα αποκαλύπτει την τεράστια φούσκα των ΔΕΚΟ, των φορέων του δημοσίου, που είναι περισσότεροι από 1.500!!! Η λίστα που διαβάζουμε, μας ζαλίζει!

Μεταξύ αυτών, κάτι… κουλά, που δείχνουν ένα παραφουσκωμένο κράτος, όπως: Κέντρο Πνεύματος και Πολιτισμού «Αντώνης Σαμαράκης», «Αρωγή» ΝΠΔΔ Δήμου Σουλίου, «Δημήτρης Βικέλας» ΝΠΔΔ Δήμου Κηφισιάς, «Αθλητική Πολιτιστική Δράση Σιντίκης», διάφοροι αθλητικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί διαφόρων δήμων ανά την Ελλάδα, «Αλεξάνδρεια ζώνη καινοτομίας», διάφοροι «αναπτυξιακοί σύνδεσμοι» σε διάφορους δήμους της χώρας, «Ανθοκομική έκθεση δήμου Κηφισιάς», «Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βέλλας», «Αριστόδικος δήμου Σαρωνικού», «Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών», «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη» διαφόρων δήμων, «Εθνική αρχή ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», «Εθνικό σύστημα υποδομών ποιότητας», εθνικά χιονοδρομικά κέντρα ανά την Ελλάδα, «Εθνικό ταμείο ελέγχου, παραγωγής και ποιότητας αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών», «ειδικός κλάδος οικονομικής ενίσχυσης μερισματούχων», «Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και αλλοδαπού δικαίου», «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα», διάφορες «εταιρείες προστασίας ανηλίκων» ανά τους δήμους της χώρας,  «Θέμις κατασκευαστική», «Ίδρυμα στήριξης ογκολογικών ασθενειών η Ελπίδα» (η γνωστή!!!), πολλά και διάφορα Ινστιτούτα, διάφορα «κεφάλαια αποζημίωσης φορτοεκφορτωτών λιμένων», «κοινωνικές μέριμνες», άπειρα ΝΠΔΔ διαφόρων ειδών και δράσεων, άπειροι «πολιτιστικοί οργανισμοί» σε πολλούς δήμους, «Σύνδεσμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων», «Σύνδεσμος δήμων Πειραιά και Δυτ. Αττικής για την ίδρυση κοινού νεκροταφείου», «Σύνδεσμος διαχείρισης σφαγείων Λιδωρικίου», «Σύνδεσμος προστασίας ορνιθολογικής ανάπτυξης Κορινθιακού κόλπου ο Αρίων», διάφορα ταμεία αλληλοβοήθειας και αρωγής, «ταμείο ανάπτυξης νέας οικονομίας», «Φιλιππος Ένωσις της Ελλάδος». Φορείς του δημοσίου που ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν, τι ρόλο παίζουν και γιατί υπάρχουν.
Και αναρωτιόμαστε, με αυτόν τον κρατικό μηχανισμό-φούσκα, πού πας ρε καραμήτρο Αλέξη Τσίπρα; Και ταΐζουμε τη φούσκα  με τα δικά μας λεφτουδάκια όλα αυτά τα χρόνια; Έλεος!
Στην διάταξη μπαίνουν Δήμοι, περιφέρειες, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ανεξάρτητες αρχές, μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίοι  καλούνται να μεταφέρουν, εφόσον έχουν, τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να αξιοποιηθούν για τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου μέσα από τη μετατροπή τους σε repos.
Η λίστα, η οποία ισχύει από Σεπτέμβριο του 2014, περιλαμβάνει τα 1.500 ονόματα φορέων που πρέπει να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ. Ανάμεσά τους δήμοι, βρεφοκομεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, λιμενικά ταμεία και ωδεία έως παιδικοί σταθμοί, στάδια, ο ΕΟΠΥΥ, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, η Εθνική Επιτροπή για την UNESXO, ο ΟΔΔΗΧ, ο ΕΛΓΑ, ο ΟΣΕ, οι εθνικοί δρυμοί, τα ΤΕΙ κτλ.
Για να έρθουμε και πάλι στο δια ταύτα: Η διάταξη προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά είναι εγγυημένα και ότι θα αποδοθούν μετά από σύντομο διάστημα και πάλι στους φορείς. Αλλά βέβαια η ΚΕΔΕ αποτελείται από αντιπολιτευόμενους εκπροσώπους, οι οποίοι δεν θέλουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει την μοιραία χρειοκοπία.
Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς δεν εμπίπτουν οι εισηγμένες εταιρείες, οι εταιρείες που έχουν μπει σε διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και οι εταιρείες με διαθέσιμα που δεν επαρκούν καν για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου δεκαπενθημέρου. Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία η υπαγωγή είναι προαιρετική. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει τη λέξη «δύνανται» που σημαίνει ότι η τελική απόφαση ανήκει στις διοικήσεις.
(Πηγή http://www.protothema.gr 21-4-015)

- Copyright © Touareg Blue -