Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015Χαμός έχει γίνει στην Σύρο μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για παραχώρηση σε ιδιώτη εκμετάλλευσης της παραλίας της Βαρβαρούσας, μιας από τις παρθένες ακρογιαλιές του νησιού, για την εγκατάσταση καντίνας, ξαπλωστρών και άλλων τινών. Η Βαρβαρούσα, και άλλες τέσσερεις παραλίες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι κηρυγμένη NATURA, αλλά το δημοτικό συμβούλιο αγνόησε τόσο την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσο και το ελληνικό σύνταγμα, ακόμα και την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου και προχώρησε στην απαράδεκτη αυτή απόφαση. Οι συριανοί έχουν ξεσηκωθεί και μαζεύουν υπογραφές, που μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τις 1375, για να ανακληθεί η απόφαση. Στο κείμενο που υπογράφουν, τονίζουν τα εξής:


«Με λύπη και έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να διαθέσει προς εκμίσθωση την παραλία της Βαρβαρούσσας για την τοποθέτηση καντίνας και ξαπλωστρών από ιδιώτη επιχειρηματία μετά από δημοπρασία.
Εμείς οι πολίτες της Σύρου, οι σύλλογοι και οι ομάδες πολιτών που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ζητούμε την ανάκληση αυτής της απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο και την διατήρηση και προστασία της παραλίας της Βαρβαρούσας από αποτυχημένες και επιβλαβείς πολιτικές εκμετάλλευσης και δήθεν ανάπτυξης. Ιδιαίτερα σε περιοχές του νησιού χαρακτηριζόμενες ως προστατευόμενες και ενταγμένες σε δίκτυα προστασίας όπως αυτό της Βαρβαρούσσας θα περιμέναμε το δημοτικό συμβούλιο των πολιτών της Σύρου να πρωτοστατεί στην προστασία τους και να μην συναινεί στην αποδεδειγμένη καταστροφή τους, μέσω της πλαστικοποίησης και της όχλησης που προκαλούν οι βιομηχανικού τύπου προσεγγίσεις του τουριστικού προϊόντος.
Όταν οι παραλίες του Γαλησσά, της Βάρης, των Αγκαθωπών, του Κόμητου, του Δελφινιού και της Αμπέλας (για πρώτη φορά επίσης) παραχωρούνται σχεδον εξ' ολοκλήρου για εκμετάλλευση, αφήνοντας από ελάχιστο έως καθόλου ελεύθερο δημόσιο χώρο, θεωρούμε ότι το βόρειο τμήμα του νησιού και οι παραλίες του πρέπει να διατηρήσουν την φυσική όψη τους και να διαφημιστούν ακριβώς γι' αυτό. Η προσήλωση σε μια μόνο πρακτική ανάπτυξης βιομηχανικού τουρισμού και πλαστικοποίησης του αιγιαλού, δηλώνει έλλειμμα οράματος και αποτελεί αρχή της καταστροφής και του τελευταίου φυσικού τοπίου του νησιού, ενός από τα τελευταία ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα.. Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται εντός οριοθετημένης περιοχής NATURA και μαζί με το υπόλοιπο βόρειο τμήμα της Απάνω Μεριάς, αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με σπάνια βιοποικιλότητα. Η τοποθέτηση ξαπλωστρών, καντίνας και εγκαταστάσεων θαλάσσιων δραστηριοτήτων (watersports) θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για όλο αυτό το οικοσύστημα.
Οι πολύτιμες περιοχές NATURA κάθε τόπου χρήσιμο θα ήταν να προβάλλονται ως τέτοιες και συνεπώς να απευθύνονται σε ένα διαφορετικό είδος τουρισμού που τους ταιριάζει και που θα φέρει στο νησί μια άλλη μερίδα επισκεπτών, οι οποίοι θα μπορούν να το επισκέπτονται και κατά τη χειμερινή περίοδο, π.χ. περιπατητές, φυσιολάτρες, παρατηρητές πουλιών [καθώς είναι τόπος μετανάστευσης πουλιών]. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από αυτό το πετυχημένο μοντέλο προώθησης και σε αρκετές άλλες περιοχές, βιοτόπους στην Ελλάδα .Αν λοιπόν προβληθεί σωστά αυτή η περιοχή τα κέρδη θα είναι πολλαπλάσια σε βάθος χρόνου από ένα ποιοτικό είδος τουρισμού που το νησί τώρα δεν έχει.
Ζητάμε, λοιπόν από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και το Δημοτικό Συμβούλιο των πολιτών τα παρακάτω:
1. Άμεση ανάκληση της απόφασης παραχώρησης της παραλίας της Βαρβαρούσσας για εκμετάλλευση
2. Διακήρυξη - Δέσμευση από το Δημοτικό συμβούλιο για την διαχρονική προστασία της Απάνω Μεριάς ως τόπο ιδιαίτερης σημασίας, προστασία ανεξάρτητη από τα όποια νομοθετήματα δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες τέτοιων περιοχών. Ας γίνουμε πρωτοπόροι στην διαχείριση των φυσικών πόρων του τόπου μας, πέρα από τις όποιες κεντρικές πολιτικές και σκοπιμότητες συμφερόντων.
3. Στοχευμένη προβολή της Απάνω Μεριάς για αυτό που είναι και προσέλκυση ανάλογων δραστηριοτήτων και τουριστών.
4. Σήμανση της περιοχής NATURA στο σύνολό της και δημιουργία λογότυπου για την Συριανή ΝATURA

Η μειοψηφούσα δημοτική παράταξη Κίνηση Πολιτών Σύρου, σε ανακοίνωσή της τονίζει:
«Εντυπωσιαστήκαμε από το “θάρρος” του δημάρχου να εκδώσει ανακοίνωση με μοναδικό σκοπό να κατηγορήσει την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ ότι «εκμεταλλεύτηκε ομάδα ανθρώπων που αντιτίθεται στην εμπορευματοποίηση ή εκμετάλλευση της παραλίας της Βαρβαρούσας» και ότι αντιπολιτεύεται «χωρίς γνώμονα το καλό του τόπου».
-Όταν  «καλό του τόπου» είναι η επιλεκτική μνημόνευση γνωμοδοτήσεων και (αποσιώπηση ή) απόκρυψη συγκεκριμένης γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου στην οποία αναφέρεται «….δεν είναι νόμιμο ούτε σκόπιμο να δημοπρατηθούν χώροι στην παραλία της περιοχής Βαρβαρούσα»,
-Όταν  «καλό του τόπου» είναι το δημοτικό συμβούλιο να παίρνει αποφάσεις χωρίς διάλογο με την κοινωνία,
-Όταν  «καλό του τόπου» είναι να μην ενημερώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι γι΄ αυτά που καλούνται να ψηφίσουν,
-Όταν  «καλό του τόπου» είναι να προσπαθείς να πείσεις για την νομιμότητα μιας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, που αποφάσισε με μικρή πλειοψηφία την μίσθωση τμήματος της παραλίας της Βαρβαρούσας και δεν μπορείς να δεις την ουσία,
-Όταν  το «καλό του τόπου» εμφανίζεται να εκπροσωπείται μόνο από τον Δήμαρχο,
-Όταν «καλό του τόπου» θεωρείται η νομιμοφανής “ομπρελοποίηση” μιας παρθένας παραλίας στο όνομα μιας ουσιωδώς ατεκμηρίωτης και μάλλον ιδεοληπτικής αντίληψης περί “ανάπτυξης”,
Τότε, η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ δεν στηρίζει αυτή την εκδοχή του «καλού για τον τόπο».
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ δεσμεύτηκε τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές ότι θα ενημερώνει του συριανούς πολίτες και δεν θα κρύβει την αλήθεια και αυτό πράττει, με κάθε μέσον που διαθέτει, με κάθε τρόπο που θεωρεί πρόσφορο.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ έχει δηλώσει προεκλογικά με απόλυτη σαφήνεια την αντίθεσή της στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των παραλιών μας. Στο πρόγραμμα μας αναφέρεται ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η προστασία του δημόσιου χώρου. Το ενδιαφέρον μας λοιπόν δεν είναι ευκαιριακό, όπως πονηρά η δημοτική αρχή θέλει να παραπλανήσει τους συμπολίτες μας με ανυπόστατες κατηγορίες.
Αντί της έκδοσης ανακοινώσεων, θα προτείναμε στον Δήμαρχο να διαβουλευτεί με την κοινωνία. Οι εκλογές τελείωσαν πριν ένα χρόνο. Ο Δήμαρχος και η νέα δημοτική αρχή εκλέχτηκαν σύμφωνα με τον “Καλλικράτη”, ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο ενισχύει ένα αντιδημοκρατικό, συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης, που  προφανώς δεν προάγει τον διάλογο, τις συγκλίσεις, τις συναινέσεις.
Οι αποφάσεις, όμως, για την ανάπτυξη ενός τόπου, χρειάζονται συναινέσεις και προσπάθεια για ομόφωνες κατά το δυνατόν αποφάσεις, δεν είναι υπόθεση ενός.
Η δημοκρατία χρειάζεται διάλογο, όχι κραυγές, όχι αβασάνιστους επιθετικούς προσδιορισμούς.
Οι πολίτες κρίνουν».
- Copyright © Touareg Blue -