Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015Το ερώτημα που έθεσε μια τηλεπαρουσιάστρια σε ξένο κανάλι, είναι εύλογο. Ο λόγος για τις διαπραγματεύσεις, που εκτός των άλλων, καταδεικνύουν το χάλι της Ευρώπης. Εκείνη η Ευρώπη που ξέραμε, των ανθρώπινων αξιών, που μας εξασφάλιζε προστασία από τους ποικίλους εχθρούς, έχει πεθάνει προ πολλού. Και όπως λέει ο Στέλιος Κούλογλου, έχει αντικατασταθεί από «μια κλίκα ανίκανων, κυνικών κι ανεύθυνων ανθρώπων».
Οι «δανειστές» ή καλύτερα οι τοκογλύφοι, μας έχουν τυλίξει σε έναν ιστό γιγάντιας αράχνης για να μας φάνε σιγά-σιγά. Η Ευρώπη, δεν είναι πλέον η δημοκρατική γηραιά ήπειρος που ξέραμε, αλλά μια ολιγαρχική συμμορία που ξεζουμίζει το Νότο, όπως είπε εκπρόσωπος των Podemos που βρέθηκε στην Αθήνα.
Το χάλι της Ευρώπης, εξέφρασε σε ένα ξέσπασμα θυμού ο Νίκος Βούτσης: «Το πάνε τσούκου-τσούκου, φέρνουν στο τραπέζι συνεχώς καινούργιες απαιτήσεις, τσακώνονται μεταξύ τους», κι έπειτα, πάνε για… ψώνια!
Η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια του παραλογισμού. Βέβαια, από την αρχή είχε γίνει φανερό ότι στόχος των «εταίρων» ήταν να ρίξουν την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα, γράφοντας στα παλιά τους υποδήματα τη βούληση και τις ανάγκες ενός ολόκληρου λαού. Και φυσικά θα πάνε για ψώνια την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αφού έχουν τα τσουβάλια τα λεφτά-τα δικά μας λεφτά-στην τσέπη τους, τη στιγμή που εμείς δεν έχουμε λεφτά ούτε καν για παλαιά υποδήματα…
Οι ευρωπαίοι «εταίροι» έχουν χάσει τη μπάλα. Η ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία τους τους έχει τυφλώσει. Και δεν μπορούν να αφουγκραστούν ούτε καν αυτό που είπε ο εκπρόσωπος των Podemos, ότι «σήμερα οι όροι δεξιά και αριστερά είναι ξεπερασμένοι γιατί οι λαοί έχουν πλέον τη δική τους φωνή, έξω από κόμματα, έχουν άποψη και απαιτούν συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα και στις αποφάσεις». Τόνισε επίσης ότι η σκληρή και τιμωρητική στάση των θεσμών απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, έχει αποδέκτες τους ίδιους τους Podemos, προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και ανάσχεσης του πολιτικού ισπανικού κινήματος που δημιουργήθηκε από τους αγανακτισμένους των πλατειών, ενός κινήματος εξωκομματικού και νεανικού που μπορεί, μαζί με την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να αλλάξει την Ευρώπη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σημειώνει ιδιαίτερα εύστοχα την πολιτική κατάσταση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, συνηγορώντας ότι το σχέδιο των «δανειστών» είναι να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα:  
«Προσπάθησαν να ταπεινώσουν τον Τσίπρα και να τον απαξιώσουν στα μάτια των ψηφοφόρων και των υποστηρικτών του» δήλωσε, μιλώντας χθες στον απεσταλμένο των Irish Times στην Αθήνα, Ruadhán Mac Cormaic και σήμερα το πρωί στη δημοσιογράφο του ραδιοφώνου του BBC Σκωτίας, Anne Brown.
Ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε τους θεσμούς «μια κλίκα ανίκανων, κυνικών και ανεύθυνων ανθρώπων που παίζουν με την τραγωδία ενός έθνους και ενός ολόκληρου λαού».
Στόχος της πλευράς των εταίρων της Ελλάδας, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, ήταν, σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, να «σταλεί ένα μήνυμα» στους Podemos στην Ισπανία και σε άλλα κόμματα που προσπαθούν να αμφισβητήσουν τη λιτότητα, αλλά και να προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγούσε στην αντικατάσταση της αριστερής πτέρυγας υπέρ ενός λιγότερο απειλητικού εταίρου, όπως το κεντρώο Ποτάμι.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα μη βιώσιμο χρέος, «για διάφορους λόγους όμως, δε το θίγουν αυτό το ζήτημα, κυρίως γιατί η κ.Μέρκελ δε θέλει να παραδεχτεί στους Γερμανούς ότι όλο αυτό το διάστημα έσφαλε». Το χρέος αποτελεί αυτή τη στιγμή και το σημείο διαφωνίας μεταξύ των δανειστών «που μαλώνουν μεταξύ τους γιατί άλλα θέλει το ΔΝΤ και άλλα το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες», όπως είπε ο ίδιος.
Επανέλαβε δε ότι τα χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα είναι ένα δάνειο «που έχει παρουσιαστεί στην διεθνή και κυρίως τη γερμανική κοινή γνώμη ως δωρεάν βοήθεια στους τεμπέληδες Έλληνες».
Ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε «απογοητευμένος» από τη ιρλανδική στάση στις συνομιλίες για μια αποτροπή της ελληνικής  χρεοκοπίας, και πρόσθεσε ότι «περιμέναμε πολύ περισσότερη αλληλεγγύη από τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, και που αντιμετώπιζαν περισσότερο ή λιγότερο τα ίδια προβλήματα – φυγή των νέων από τη χώρα, προγράμματα λιτότητας, εκβιασμούς και απειλές».
Επιπλέον, χαρακτήρισε την αμφιλεγόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές «μια νίκη για τους πιστωτές» που οδηγεί σε νέο πρόγραμμα λιτότητας.
Για τη διπλωματική απομόνωση της  Ελλάδας, ο κ. Κούλογλου είπε: «Όταν έχεις 18 κυβερνήσεις εναντίον σου και είσαι μόνο ένας και μάλιστα αποδυναμωμένος από πέντε χρόνια κρίσης και κοινωνικής αστάθειας, είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις. Θα πρέπει να κάνεις ανακωχή.  Και αυτή η ανακωχή έχει επιβληθεί κυρίως από την άλλη πλευρά».
(Πηγή http://tvxs.gr 24-6-015)- Copyright © Touareg Blue -