Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015Αν και εκτός θέματος, είχε ενδιαφέρον το σεμινάριο «γράφοντας για την Ευρώπη-θέματα και εργαλεία» που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων στη Σύρο. Ιδιαίτερα η παρουσία της ευρωβουλευτίνας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χάρμς, αλλά και του πρώην έλληνα ευρωβουλευτή των Οικολόγων-Πρασίνων Νίκου Χρυσόγελου, ο οποίος ασχολείται τώρα με τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλαδή Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Επιχειρήσεων, μια νέα συνεταιριστική μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρώπη, λίγο γνωστή ακόμα στη χώρα μας.
Βέβαια, παρακολουθώντας το σεμινάριο, το οποίο σχολιάστηκε από ορισμένους παρευρισκόμενους ως άνευ ενδιαφέροντος, ή ως ειδικού ενδιαφέροντος, αναρωτήθηκα πόσα καταλάβαιναν από τις ομιλίες οι συμμετέχοντες, και πόσο ενημερωμένοι είμαστε σαν λαός για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Εγώ προσωπικά, ένιωσα ότι τελικά ζούμε σε ένα μεγάλο χωριό, που ακούει μιαν άγνωστη γλώσσα, σαν να βρίσκεται σε άλλον πλανήτη από την υπόλοιπη Ευρώπη.
  Για παράδειγμα, η γερμανίδα ευρωβουλευτίνα που επανειλημμένα έχει πάρει θέση για την κρίση στην Ελλάδα, καταφερόμενη εναντίον των μέτρων λιτότητας και των μνημονίων, επικέντρωσε την ομιλία της στην διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που έχουν σπαταληθεί σε καταχρήσεις λόγω διαφθοράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, όπως είπε, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, το νέο ΚΠΣ (δηλαδή το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που έχει ως στόχο την εξομάλυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ), θα επικεντρώνεται όχι πλέον στις υποδομές και στα μεγάλα έργα, αλλά θα είναι πιο ανθρωποκεντρικό με στόχο την ανάπτυξη της γνώσης και της πληροφορίας και την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη. Επομένως, θα πρέπει τα κράτη-μέλη να στοχεύσουν τα προγράμματά τους σε αυτούς τους άξονες για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα κονδύλια της ΕΕ. Είμαστε όμως έτοιμοι για κάτι τέτοιο;
Η Ρεμπέκα Χάρμς μίλησε επίσης  για την κρίσιμη φάση των συνομιλιών για την συμφωνία Ελλάδας-θεσμών και μετέφερε την αρνητική εμπειρία της από την συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών που διεξήχθη πριν από δύο ημέρες. «Βρέθηκα σε μι ιστορική συγκυρία» είπε, «καθώς ανοίγεται ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων». «Η συζήτηση στη Βουλή με έκανε να φοβηθώ» είπε χαρακτηριστικά, επειδή «δεν υπάρχει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων», ενώ στη δευτερολογία της ανέφερε ότι «θα πρέπει οι έλληνες να είστε ειλικρινείς απέναντι στα δικά σας προβλήματα και τα λάθη σας, και ότι «ο συμβιβασμός θα είναι πιο εύκολος αν αναλύσουμε ποια είναι τα λάθη τα εθνικά και ποια τα ευρωπαϊκά».
Ο Νίκος Χρυσόγελος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδίου-business plan- και η αξιοποίηση νέων ιδεών και εργαλείων που θα έδιναν τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ως παράδειγμα έφερε το πρόβλημα της συγκοινωνιακής διασύνδεσης των νησιών και του προβλήματος των μετακινήσεων. «Τριάντα χρόνια διαμαρτυρόμαστε ότι δεν έχουμε καράβια» είπε χαρακτηριστικά, «αλλά δεν συζητήσαμε για ένα σχέδιο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών γαλάζιων συμπράξεων που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες όπως στη Νορβηγία και τη Δανία, το οποίο θα μας έδινε τη δυνατότητα για ναυπήγηση δικών μας πλοίων που θα κινούνται με πράσινη ενέργεια, ώστε να μειώνονται τα κόστη από την εισαγωγή πετρελαίου με το οποίο κινούνται σήμερα με κόστος 1δις ευρώ το χρόνο, κάτι που θα μπορούσε να κάνει το Νεώριο. Θα μπορούσαν τα νησιά μας να εξάγουν πράσινη ενέργεια με τεχνολογίες που είναι πανάρχαιες και σήμερα χρησιμοποιούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.» Μίλησε επίσης για τη δημιουργία τοπικών συνεταιριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη χώρα μας με την αξιοποίηση καινοτόμων νέων ιδεών, όπως στην υγεία με την τηλεϊατρική, στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή και στην παραγωγή ήπιων μορφών ενέργειας. «Μέχρι τώρα καταθέταμε προγράμματα για μεγάλα έργα, για δρόμους ή για μεγάλες υποδομές. Τώρα που αυτό τελείωσε, θα είμαστε έτοιμοι για νέα καινοτόμα προγράμματα;»
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η ομιλία της ευρωβουλευτίνας Μαρίας Σπυράκη, η οποία εκμεταλλεύτηκε το βήμα της ημερίδας για να κάνει επίθεση στην κυβέρνηση, εγκαλώντας την ότι αποφάσισε να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά και ζητώντας να το πάρει πίσω.  Κάλεσε την  κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί φτάσαμε ως χώρα στο παράδειγμα της Ζάμπια σχετικά με το πακετάρισμα των δόσεων προς το ΔΝΤ, αλλά δεν είπε βέβαια κουβέντα για τη μαύρη προπαγάνδα που κάνουν τα ελληνικά μμε.,  παραπληροφορώντας καθημερινά το κοινό σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας, σε συγχορδία με τα ξένα μήντια που εκτοξεύουν κάθε μέρα επιθέσεις στην ελληνική κυβέρνηση και στη χώρα μας.


- Copyright © Touareg Blue -