Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015
Όσοι δεν πήγαν ακόμα να τον δουν, να πάνε. Έχουν χρόνο μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. Μια σειρά από έργα του εκτίθενται στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, έργα κλασσικά, «εμπνευσμένα από την ελληνιστική και βυζαντινή ζωγραφική, αρχαίες παραστάσεις, καταργώντας το συγκεκριμένο χώρο και παρασύροντάς μας σε μια άλλη ατμόσφαιρα περισσότερο μαγική και συμβολική» όπως αναφέρει ο διοργανωτής της έκθεσης Κώστας Ιωαννίδης στο σημείωμα του φυλλαδίου που διανέμεται στην έκθεση του τεράστιου αυτού ζωγράφου. Δεκαπέντε χρόνια μετά από τη μεγάλη αναδρομική έκθεσή του στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, ο ζωγράφος επανέρχεται σε έναν χώρο-κόσμημα, την έπαυλη Τσιροπινά.
Καλλιτέχνης διεθνούς εμβέλειας, με εκθέσεις του να  έχουν φιλοξενηθεί σε μεγάλες γκαλερί του εξωτερικού, όπως στις Paul Faccati στο Παρίσι και στη Ζυρίχη, στην Frumkin Gallery και Malborough Gallery της Ν. Υόρκης, και αλλού, ο Θόδωρος Μανωλίδης, αλεξανδρινής καταγωγής, εκτός από μεγάλος ζωγράφος, είναι και μια φωτεινή προσωπικότητα, ωστόσο σεμνή και σοφή, όπως αρμόζει σε κάθε γνήσιο δημιουργό. Οι πίνακές του αποπνέουν μια καβαφική αύρα, εκείνη των αλεξανδρινών, με την βαθειά νοσταλγική αρχοντική πατούρα. «Αντλεί στοιχεία από το χώρο της ιστορίας, της παράδοσης, των προσωπικών του αναμνήσεων. Η γη, τα λιόδεντρα, τα αγριολούλουδα, τα κλήματα, οι πέτρες της ελληνικής γης, οι εκκλησίες, οι βυζαντινές εικόνες, τα σκαλιστά τέμπλα, διάφορα αντικείμενα απομεινάρια του ιστορικού παρελθόντος που μπορεί να βρίσκονται στις προθήκες ενός μουσείου, είναι τα υλικά που τον εμπνέουν. Ο ζωγράφος, παρά το γεγονός ότι ζει πολύ στο εξωτερικό, ξέρει πως οι «αλήθειες» του είναι εδώ, στην ιστορία και τις παραδόσεις της γης του, στη νοσταλγία της επιστροφής, στη θάλασσα και το χώμα…», αναφέρει για τον ζωγράφο ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος.
Στην κουβέντα που είχαμε μαζί του μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο το βράδυ 8 Αυγούστου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, για το χαμηλό επίπεδο του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι, αλλά και για την ανεπίτρεπτη ανοχή που δείχνουμε ως κοινωνία απέναντι σε φαινόμενα που προσβάλλουν την πατρίδα μας.
Τα έργα της έκθεσής του στο Τσιροπινά είναι παλαιές και νέες δημιουργίες του. Τον ρωτήσαμε ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια και όπως μας είπε, πρόκειται να πραγματοποιήσει μεγάλη έκθεση στο Αμβούργο, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, με πάνω από 120 έργα του και μεγάλα γλυπτά, γιατί είναι και γλύπτης. «Έχουν βγάλει ένα βιβλίο γι αυτές τις εκθέσεις 100 σελίδων, εγώ λέω έχουν τρελαθεί φαίνεται, τους ρώτησα πόσο θα κοστίσουν αυτά, και μου είπαν ότι όλα τα έξοδα τα αναλαμβάνουν αυτοί». Φυσικά, γιατί η πολιτιστική ποιότητα στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι ανυπολόγιστης αξίας. Και τα έργα του Μανωλίδη, είναι έργα σταθερής κλασσικής και διαχρονικής αξίας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Θεόδωρος Μανωλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Από το 1957 έως το 1961 σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Γιάννη Μόραλη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1961 μεταβαίνει στο Παρίσι όπου συνεχίζει τις σπουδές του στην Ecole des Beaux-Arts. Ο καλλιτέχνης είχε έντονη δράση και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ατομικών εκθέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ακόμη είχε μεγάλη συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις όπως στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1974. Έργα του ανήκουν σε συλλογές ιδιωτικές και δημόσιες της Ελλάδας, της Βασιλείας, των Ηνωμένων Πολιτειών κ.α.
(Κρίμα μόνο που στο google τα περισσότερα λύματα αφορούν στη σχέση του με την πρώην σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου, γνωστή στο ελληνικό κοινό από την τηλεοπτική της παρουσία…) 

- Copyright © Touareg Blue -