Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015


Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου 2015
Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα άνθρωπο να παίζει ντραμς με το σώμα του! Αυτός ήταν ο David Lynch, ο γνωστός τζαζίστας (καμία σχέση με τον ομώνυμο σκηνοθέτη, όπως έμαθα), μέλος του συγκροτήματος τζαζ Human Touch, που έδειξε για ακόμα μια φορά τις μουσικές του δεξιότητες στο Φεστιβάλ Τζάζ Σύρου, στο Θέατρο Απόλλων, στις 19 Οκτώβρη.

Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία του δικού μας Σταύρου Λάντσια, που έπαιζε ταυτόχρονα πιάνο, πλήκτρα και ντραμς-κρουστά, πηγαινοερχόμενος από το ένα όργανο στο άλλο, αλλάζοντας ηχοχρώματα, σαν να μην τρέχει τίποτα. Όσο για τον κιθαρίστα του γκρουπ Γιώτη Κουρτσόγλου,  ενθουσίασε το κοινό τόσο με το παίξιμό του όσο και με το χιούμορ του.
Όμως δεν πήγε πίσω στην επίδειξη των φωνητικών της ικανοτήτων η Λουκία Παλαιολόγου, μέλος του Brazz Duet, που απέδειξε ότι η φωνή είναι ένα πολυεργαλείο ή ένα πολυόργανο, ικανό να αναπαράγει κάθε λογής ήχους, ήχους πουλιών, ήχους αγρίων ζώων, ήχους μπάσου ή κοντραμπάσου, ήχους βιολιού. Τραγούδησε με τη συνοδεία του κιθαρίστα Γρηγόρη Ντάνη, σε ρυθμούς λάτιν τζαζ, μαγεύοντας με γνωστές και άγνωστες αφροαμερικάνικες μελωδίες.
Έξοχοι ήταν και οι τζαζίστες της δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ, η τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Λέρτα μέλος του ομώνυμου τρίο, με τον Γρηγόρη Ντάνη στην κιθάρα και τον Κώστα Κωνσταντίνου στο κοντραμπάσο, που έπαιξαν παραδοσιακή τζαζ με έμφαση στους στίχους αλλά και στον αυτοσχεδιασμό, καθώς και οι Datfunk με τους Αστέρη Παπασταμάτη (χάμπντ, πλήκτρα), τον Adedeji Adetayo (κιθάρα, φωνή) και τον Μιχάλη Καπηλίδη (ντραμς) με ρεπερτόριο δικών τους συνθέσεων και διασκευές γνωστών τζαζίστικων κομματιών.
Είναι η τρίτη χρονιά του τζαζ Φεστιβάλ που διοργανώνεται στην Σύρο, χάρη στο μεράκι του Βαγγέλη Αραγιάννη και του Γιάννη Ρούσου και, όπως είπε ο πρώτος στον χαιρετισμό του, επελέγη η εκτός σαιζόν διοργάνωση του Φεστιβάλ, όχι τυχαία, αλλά για να έχει πολιτιστική ζωή το νησί όλο το χρόνο. Από το στόμα του και στου καλλιτέχνη Θεού το αυτί, γιατί πραγματικά το νησί αυτό, μπορεί και θέλει πολιτισμό φούλ τάιμ και όχι μόνο το καλοκαίρι.
Το Syros Jazz Festival ξεκίνησε το 2013, ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων συναυλιών τζαζ που διοργανώθηκαν στο Θέατρο Απόλλων, από το 2006. Και αυτή τη χρονιά, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα ,το Φεστιβάλ, πιστό στην τακτική του να απλώνεται σε κάθε μορφή της σύγχρονης τζαζ, φιλοξένησε τέσσερα από τα καλύτερα ελληνικά σχήματα, που κινούνται σε αρκετά διαφορετικούς χώρους, ενώ παράλληλα διεύρυνε τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα με μουσικά εργαστήρια που έδωσαν την  δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν ή να επεκτείνουν τη σχέση τους με την τέχνη του αυτοσχεδιασμού, που είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο της τζαζ μουσικής.
Η είσοδος ήταν ελεύθερη και το θέατρο γεμάτο, από τους λάτρεις αυτού του ιδιαίτερου μουσικού είδους που είναι η τζαζ. Και του χρόνου, τέτοια και καλύτερα!
  


- Copyright © Touareg Blue -