Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

ΤΗΣ ΑΛΚΜΗΝΗΣ ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
 Έχουμε πόλεμο. Όσες αναλύσεις κι αν κάνουν οι καθηγητές, όσες εξηγήσεις και αν προσπαθούν να δώσουν στο φαινόμενο «ISIS» ή τζιχαντισμός, δεν καταφέρνουν να πείσουν, να δικαιολογήσουν, να εξηγήσουν τι ακριβώς είναι αυτό που συμβαίνει.
Οι ειδήμονες προσπαθούν να αναλύσουν τα πολιτικά και γεωπολιτικά τεκταινόμενα, σε μια πραγματικότητα που συνεχώς αλλάζει, δημιουργώντας νέα δεδομένα, τα οποία δυστυχώς εκ των υστέρων μπορεί ο ανθρώπινος νους να συλλάβει. Εκτός εάν κατανοήσει τη σκέψη του μεγάλου φιλόσοφου Ηράκλειτου, σύμφωνα με τον οποίον «τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ' αυτό μένειν»*, δηλαδή όλα είναι ρευστά και τίποτα δεν μένει ίδιο. Και «πόλεμος πάντων πατήρ», δηλαδή η σύγκρουση των αντίθετων δυνάμεων της φύσης και της ζωής, από την οποία δημιουργείται η ζωντανή φωτιά (το «αείζωον πυρ»), η οποία εναλλάξ δυναμώνει και εξασθενεί, χωρίς ποτέ να σβήνει εντελώς.
Η ζωή, κατά τον Ηράκλειτο, είναι μια κυκλική τροχιά όπου εναλλάσσονται και μεταλλάσσονται τα αντίθετα. Η διαρκής κίνηση και μεταβολή αποτελεί το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της πραγματικότητας, το οποίο εξέφρασε ο φιλόσοφος.
Οι απορίες και η σύγχυση για τα τεκταινόμενα σε τούτο τον πόλεμο, με έκαναν να δω ξανά τους χάρτες. Τη γεωγραφία. Να δω ποια είναι η έκταση του ισλαμικού κράτους, ποιοι είναι οι γείτονές του, πού βρίσκεται η Τουρκία σε σχέση με τα κράτη της Μ. Ανατολής και πού η Ελλάδα. Διαπίστωσα λοιπόν ότι όλα αυτά τα κράτη, Ιράκ, Ιράν, Συρία, Τουρκία, στην πραγματικότητα είναι ένα.
Πολλοί από εμάς τους δυτικούς, ιδιαίτερα από εμάς τους αριστερούς, έχουμε μάθει να βλέπουμε τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Διαφωτισμός, ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατία, ανθρωπιστικές αξίες, ειρήνη, περνούν σαν διαφημιστικό σποτ μπροστά στα μάτια μας. Έχουμε μάθει να φοβόμαστε τον θάνατο, να αγαπάμε και να απολαμβάνουμε μια ζωή άνετη κι ελεύθερη. Αυτός είναι ο δικός μας κόσμος. Όμως αυτός ο κόσμος δεν είναι και δικός τους. Οι μουσουλμανικοί λαοί, είναι σαν να ζουν σε άλλον πλανήτη. Κι αυτό δικαιώνει κάποιον από τους αναλυτές, που είπε ότι το λάθος της Δύσης ήταν ότι δεν άφησε αυτούς τους λαούς να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία, να περάσουν τον δικό τους Μεσαίωνα, να δημιουργήσουν τον δικό τους Διαφωτισμό, να δημιουργήσουν τη δική τους κουλτούρα.
Η Δύση, με την αλαζονεία της κυριαρχίας της πάνω στον πλανήτη, παρεμβαίνει, επεμβαίνει, προσπαθεί να «αφομοιώσει» το διαφορετικό, να ελέγξει τα πάντα. Κι όταν δεν μπορεί, κάνει πολέμους. Ξεχνώντας πως «τα πάντα ρει» και πως η δράση προκαλεί την αντίδραση και τούμπαλιν. Και ότι «μηδέποτε κατά τ' αυτό μένειν». Τίποτα λοιπόν δεν έχει μείνει ίδιο, όχι τώρα, αλλά εδώ και χρόνια. Από την εποχή των Δίδυμων Πύργων. Από το «σοκ και δέος» του Μπους. Κάθισε στ' αυγά της η Δύση, στα χρυσά της αυγά τόσα χρόνια τώρα, κλωσώντας την αλαζονεία της. Επαναπαυμένη σ' αυτή την ακινησία, έκανε πως δεν έβλεπε ότι το ισλαμικό στοιχείο δυνάμωνε κι ότι δεν επρόκειτο απλώς για μια πολιτική ή θρησκευτική διαφορά, αλλά για διαφορετική ιδεολογία, φιλοσοφία, νοοτροπία. Υποκρισία και οικονομικά συμφέροντα, ένας στρουθοκαμηλισμός, εξέθρεψε το «τέρας» του τζιχαντισμού.
Η «κυκλική τροχιά» των πραγμάτων εξέθρεψε το πυρ. Πόλεμος του Ιράκ, που γέννησε στη Δύση την οικονομική κρίση, που γέννησε την ανεργία και τη φτωχοποίηση ενός τμήματος της αστικής τάξης, που γέννησε τη λιτότητα. Η παραγωγική μηχανή του πολιτισμού μας, τα ενεργειακά μας αποθέματα, τελειώνουν. Βρισκόμαστε σε φάση εντροπίας. Την ίδια ώρα, ο άλλος κόσμος, οι μουσουλμανικοί λαοί, οι ισλαμιστές, διαμορφώνουν τη δική τους ιδεολογία, που πατάει μεν πάνω στη θρησκεία τους, αλλά είναι κάτι παραπάνω απ' αυτό. Είναι ο πόλεμος και το πυρ.

* Τη ρήση του Ηράκλειτου μας την μεταφέρει ο Πλάτωνας στον Κρατύλο
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ-ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ http://www.avgi.gr/article/6072344/ta-panta-rei 1-12-015)


- Copyright © Touareg Blue -