Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016


Καθώς βαδίζεις ακάθεκτος, με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το μέλλον, φρόντισε να αρπάξεις και να κρατήσεις σφιχτά στην αγκαλιά σου το παρελθόν, γιατί χωρίς αυτό, δεν είσαι τίποτα. Φαντάσου να πετάς προς τον άπειρο χρόνο, χωρίς αλεξίπτωτο, χωρίς φτερά, η πτώση σου είναι βέβαιη. Έτσι λοιπόν, αυτό που λέμε ιστορία, δηλαδή ό, τι έχει πάρει μέσα σου σάρκα και οστά μέσα από τον άυλο χρόνο της ζωής σου, είναι το σεντούκι με την περιουσία σου. Αν το χάσεις, αν το ξεχάσεις, χάθηκες.
Σ’ αυτό το μικρό νησί που έχω διαλέξει να ζω, την Σύρο, η ιστορία βαραίνει με έναν τρόπο παράξενο, σαν να βλέπεις έναν αετό να προσγειώνεται σε μια παραλία, αντί για τα γλαροπούλια, βλέπεις αυτά τα τεράστια πτηνά, που αλλάζουν το νησιώτικο τοπίο κι από γαλαζοκίτρινο, το κάνουν καστανό.
Η ιστορία της Σύρου δεν είναι θάλασσα, παραλίες και τουρίστες, ούτε αρχαιολογικοί χώροι. Είναι η βιομηχανία που αναπτύχθηκε σ’ αυτό το νησί τον 19ο και 20ο αιώνα,
τότε που άνθιζε η βιομηχανική παραγωγή, με σμιριδοποιεία, υφαντουργεία, καρνάγια, και φυσικά το Νεώριο, αλλά και μηχανουργεία. Σε κείνο το παρελθόν μας παρέπεμψε η έκθεση του Συλλόγου Φίλων Βιομηχανικού Μουσείου με τίτλο «Οι μηχανουργοί και τα μηχανουργεία της Σύρου», τα οποία αριθμούσαν τα 20 πριν από μερικές δεκαετίες, ενώ τώρα υπάρχουν μόνον 6.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαργαρίτα Καλουτά, στα εγκαίνια της έκθεσης τόνισε ότι στόχος του Συλλόγου είναι να καταστήσει το Βιομηχανικό Μουσείο ζωντανό και οικείο στο κοινό, γεγονός που φαίνεται ότι ήδη επιτυγχάνεται, καθώς η συριανή κοινωνία το έχει αγκαλιάσει και είναι αποφασισμένη να το προστατέψει ως κόρην οφθαλμού και να το εμπλουτίσει.
Η δραστηριοποίηση του Συλλόγου προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση, και εκτός του νησιού, καθώς στην ιστοσελίδα της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας αναρτήθηκε η αφίσα της έκθεσης για τα μηχανουργεία μαζί με το σχόλιο: «Ο Σύλλογος Φίλων τεχνικού πολιτισμού Ερμούπολης αποτελεί την πιο ζωντανή απόδειξη ότι η συλλογική προσπάθεια μπορεί να κρατήσει κάτι ζωντανό ακόμα και κόντρα  στη φυσική ροή των πραγμάτων».
Κράτα λοιπόν ζωντανή την ιστορία σου όσο μπορείς, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον. Το οποίο μπορεί να είναι πιο ζοφερό για σένα, από τότε που ξημεροβραδιαζόσουν πάνω από τον τόρνο και τη σέγα, πάνω από τα μηχανήματα του μηχανουργείου που έβγαζαν πολλών λογιών εργαλεία, τότε που η εργασία ήταν βασικά χειρονακτική και τα μηχανήματα χειροκίνητα.
Τα ρομπότ θα αυξήσουν την ανεργία

Ο αυτοματισμός, δηλαδή τα ρομπότ,  θα «κόψουν» 5,1 εκατ. θέσεις εργασίας τα επόμενα 5 χρόνια σε 15 μεγάλες χώρες, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιοποιήθηκε στο Νταβός στις 18-1-016. «Αυτό θα προκύψει από τις αλλαγές που ήδη έχουν επέλθει στην αγορά εργασίας, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την αυξημένη χρήση των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή. 
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, «η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που αυτή την εβδομάδα πραγματοποιεί την ετήσια συνάντησή του στο ελβετικό θέρετρο, αφορά συνολική απώλεια 7,1 εκατ. θέσεων, η οποία θα αντισταθμιστεί από τη δημιουργία δύο εκατ. νέων θέσεων.

Οι 15 οικονομίες που καλύπτει η έρευνα αντιστοιχούν περίπου στο 65% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Η αξιολόγηση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που δημιουργούν οι σύγχρονες τεχνολογίες που αυτοματοποιούν και καθιστούν περιττές πολλές ανθρώπινες εργασίες από την μεταποίηση έως την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.
Σημειώνεται ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ήδη προβλέπει αύξηση στην παγκόσμια ανεργία των 11 εκατ. έως το 2020. 
Τα δύο τρίτα των εκτιμώμενων απωλειών αναμένονται στους κλάδους εργασίας γραφείου και διοικητικών υπηρεσιών καθώς έξυπνα μηχανήματα θα αναλάβουν περισσότερες εργασίες ρουτίνας, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα που βασίζονται σε παγκόσμια έρευνα ανάμεσα σε διοικητικά στελέχη στους τομείς προσωπικού και στρατηγικής.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει καταστήσει «την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» - θέμα που καλύπτει τη ρομποτική, την νανοτεχνολογία, την τρισδιάστατη εκτύπωση και τη βιοτεχνολογία - το επίσημο θέμα της φετινής συνάντησης στο Νταβός που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου.
Η έκθεση «Το Μέλλον των Θέσεων Εργασίας» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θέσεις εργασίας θα εκτοπιστούν σε όλες τις βιομηχανίες, αν και ο αντίκτυπος διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό, με τις μεγαλύτερες απώλειες να αναμένονται στον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης αντανακλώντας την αύξηση της τηλεϊατρικής, ενώ ακολουθούν οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ωστόσο, θα υπάρχει παράλληλα αυξανόμενη ζήτηση για εργαζομένους με συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως αναλυτές δεδομένων και ειδικούς αντιπροσώπους πωλήσεων.
Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι γυναίκες καθώς η εργασία τους συχνά εστιάζεται σε τομείς χαμηλής ή επιβραδυνόμενης ανάπτυξης όπως οι πωλήσεις, η εργασία γραφείου και οι διοικητικές υπηρεσίες, ανέφερε η έκθεση. Ενώ οι άνδρες αναμένεται να κερδίσουν σχεδόν μία θέση εργασίας για κάθε τρεις που χάνονται τα επόμενα πέντε χρόνια, οι γυναίκες θα χάσουν περισσότερες από πέντε θέσεις για κάθε μία που κερδίζουν. (Πηγή http://tvxs.gr 18-1-016)- Copyright © Touareg Blue -