Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για  το προσφυγικό, αλλά και παράπλευρα...κέρδη, που σημαίνει πως κάποιοι "έμποροι των εθνών" τρίβουν τα χέρια τους και κάνουν χρυσές δουλειές επενδύοντας στον ανθρώπινο πόνο.
Μαθαίνουμε λοιπόν, ότι ενδεχομένως το κλείσιμο των συνόρων στις χώρες του Βίζενγκαρντ θα μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα  και ότι θα επιλεγούν νέοι δρόμοι και τρόποι για τα προσφυγικά ταξίδια προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 30% των ροών έχουν αρχίσει να στρέφονται προς Ιταλία και μέσω Ρωσίας αεροπορικώς προς Φινλανδία.
1εκ. είναι οι πρόσφυγες που έχουν περάσει τους τελευταίους μήνες στην Γερμανία. Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός έχει καταφύγει στη Λιβύη και Ιορδανία, όπου υπάρχει πρόβλημα καθώς ο ΟΗΕ μείωσε τα κονδύλια στους καταυλισμούς.

Η FRONTEX έχει δουλέψει μόνο σε Ελλάδα και Ιταλία. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει βοήθεια της Frontex από το καλοκαίρι αλλά η Ευρώπη καθυστέρησε στις αποφάσεις της. Τελικά ήρθαν 20 σκάφη στις 20 Φεβρουαρίου. Δουλειά της είναι η διάσωση που εκτελείται σε συνεργασία με την ελληνική ακτοφυλακή, το λιμενικό και τις λοιπές οργανώσεις. Η Frontex δεν μπορεί να κάνει επαναπροώθηση προσφύγων.
Σε σχέση με το ΝΑΤΟ, υπάρχει άτυπη συμφωνία με την Τουρκία να επαναπροωθούνται οι διασωθέντες στην Τουρκία, αλλά κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον το ΝΑΤΟ δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει διασώσεις και δεν μπορεί πρακτικά να ελέγξει τα μικρά σκάφη που πλέουν στα διεθνή ύδατα προς τα ελληνικά νησιά. Ο ρόλος του είναι μάλλον συμβολικός και οι λόγοι παραμονής του εκεί είναι γεωστρατηγικοί. Ενδεχομένως να αποτελεί το «αντίπαλον δέος» προς τη Ρωσσία που επιχειρεί μέσα στη Συρία.
Ως προς τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία έχουν εγκριθεί 470εκ. για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το προσφυγικό, αλλά έχουν  εκταμιευθεί μόνον τα 30εκ. Για την Τουρκία έχουν εγκριθεί 3δις με τον όρο να σταματήσει τις ροές προς την Ελλάδα, όρος που δεν έχει τηρηθεί.
Τα λεγόμενα hot spot, δεν είναι καταυλισμοί προσφύγων, όπως λανθασμένα λέγεται. Είναι κέντρα καταγραφής προσφύγων και αποτελούνται από ένα μηχάνημα ταυτοποίησης, το οποίο παίρνει αποτυπώματα, φωτογραφίες και διασταυρώνει στοιχεία μέσω του διαδικτύου, ενώ στη συνέχεια δίνεται στον πρόσφυγα μια άτυπη άδεια για τη διέλευσή του προς την Ευρώπη, όπου βεβαιώνεται ότι το άτομο είναι πρόσφυγας και μπορεί να κυκλοφορεί στη χώρα εισόδου-στην Ελλάδα- για 90 μέρες.
Τα μηχανήματα αυτά λέγονται eurodack και τα κατασκευάζει μόνον μια βιομηχανία στην Ευρώπη.
Επίσης στην Ουγγαρία λειτουργεί μια βιομηχανία που κατασκευάζει αυτούς τους φράκτες που βλέπουμε να στήνονται στα σύνορα.

Παράπλευρα κέρδη από τον ανθρώπινο πόνο

Το προσφυγικό έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας όπου τα  hot spot έχουν προκαλέσει αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού, στην Μυτιλήνη η παρουσία των προσφύγων έχει προκαλέσει ένα άνοιγμα στην αγορά και ο τζίρος των καταστημάτων έχει αυξηθεί. Έτσι ο δήμαρχος Μυτιλήνης έχει κρατήσει θετική στάση στο προσφυγικό, πόσο μάλλον που η Λέσβος δεν έχει μεγάλη τουριστική κίνηση η οποία διακυβεύεται σε άλλα τουριστικά νησιά όπως η Κως. Επίσης στην περιοχή της Ειδομένης κάνουν χρυσές δουλειές διάφορες καντίνες που έχουν στηθεί στις οδούς διέλευσης των προσφύγων, που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι  τις ανάγκες των προσφύγων για νερό και τροφή. 
Σε ένα ρεπορτάζ αποκαλύπτεται πώς πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Γερμανία έχουν ανοίξει μια ολόκληρη αγορά και κάνουν χρυσές δουλειές με τους πρόσφυγες. Το αναδημοσιεύουμε:

 «Χρυσωρυχείο» οι πρόσφυγες

Ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέρουν υπηρεσίες στο κράτος παρέχοντας συμβουλές αλλά και καταλύματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Μια επικερδής δραστηριότητα, αλλά όχι πάντα η καλύτερη λύση για τους πρόσφυγες.
Ακόμα και εάν τα στοιχεία που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό είναι θετικά, πολλοί δήμοι και κοινότητες στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη στέγαση των προσφύγων.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν «χρυσές» δουλειές με τους πρόσφυγες. Η Γερουσία στο Βερολίνο επικρίθηκε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αποκαλύφθηκε ότι δόθηκαν 238.000 ευρώ στην εταιρεία McKinsey για παροχή συμβουλών σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Ακόμα και άνθρωποι που είναι αντίθετοι με την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχουν αντίρρηση να παίρνουν παχυλές αναθέσεις από το κράτος για να υποστηρίζουν αυτήν ακριβώς την πολιτική. Όπως αποκάλυψε το περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής της εταιρίας Hetze, η οποία κατασκευάζει κοντέινερ για την στέγαση των προσφύγων, είναι αδελφός του διοργανωτή των διαδηλώσεων κατά των προσφύγων στην πόλη Κλάουσνιτς.
«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται συχνά σαν αντικείμενα»
Πολλοί δήμοι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στέγασης και προσφέρουν για παράδειγμα σε ιδιώτες 50 ευρώ τη βραδιά για κάθε μετανάστη που φιλοξενούν , όπως συμβαίνει στο Βερολίνο. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να επωφεληθούν όσο περισσότερο γίνεται. Η καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει την κατάσταση και είχε δηλώσει πρόσφατα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει τα κενά στην νομοθεσία που αφορούν την στέγαση των προσφύγων. Δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως «συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης».
Πολλές είναι πάντως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της στέγασης των προσφύγων και όχι μόνο. Μια από τις πιο γνωστές είναι η European Homecare. Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι απασχολεί 1.500 εργαζόμενους και προσφέρει υπηρεσίες για περισσότερους από 16.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε 100 καταλύματα.
Η Homecare έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που δεν ασχολείται μόνο με την στέγαση αλλά και με την εκμάθηση της γλώσσας από τους πρόσφυγες και την επαφή τους με τις αρχές. Έχει μάλιστα κατασκευάσει και ένα ειδικό λογισμικό. Το κέρδος της από το 2012 έως το 2013 διπλασιάστηκε στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

O ιδιωτικός τομέας δεν είναι απαραίτητα χειρότερος

Το 2014 το όνομα της Homecare αναμείχθηκε σε ένα σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι άτομα από το προσωπικό μιας εταιρείας ασφαλείας, η οποία δραστηριοποιούνταν για λογαριασμό της, κακοποιούσαν μετανάστες. Σύμφωνα με τον Κλάους Κοκς της Homecare, από τότε η εταιρεία είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε να μην απασχολούνται άτομα με νεοναζιστικές αντιλήψεις.
Ο Στέφαν Ντίνεβαλντ από το Συμβούλιο Προσφύγων στη Βαυαρία, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των προσφύγων, μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι απαραίτητα κακός και πως εξαρτάται από την εταιρεία, ενώ συμπλήρωσε πως το κράτος δεν αποτελεί πάντα εγγύηση, ότι οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται καλύτερα.
(Πηγή: Deutsche Welle, http//tvxs.gr  )


- Copyright © Touareg Blue -