Δημοσιεύτηκε από: Αλκμήνη Ψιλοπούλου Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016


Drones, αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια, μη επανδρωμένα διαστημόπλοια που λειτουργούν με τηλεχειρισμό από κομπιούτερς, τηλεϊατρική, τηλεεκπαίδευση, μια κοινωνία όπου ο αυτοματισμός έχει πάρει τη θέση της χειρονακτικής εργασίας, όπου πολλές δραστηριότητες έχουν καταργήσει την ανάγκη για φυσική ανθρώπινη παρουσία, κι ακόμη παραπέρα όπου οι μηχανές έχουν πάρει τη θέση υπαλλήλων παροχής υπηρεσιών, μια αυτοματοποιημένη κοινωνία όπου η ανθρώπινη εργασία δεν θα είναι πλέον απαραίτητη και χρήσιμη για κανέναν, κυβερνήσεις άχρηστες επίσης, που παραπαίουν ανάμεσα σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ένα πολιτικό σύστημα της χρηματιστηριακής ολιγαρχίας-βλέπε κυριαρχίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων-είναι το παζλ του μέλλοντός μας.
Και τώρα, όπως ανήγγειλαν μερικοί από τους πλουσιότερους, ευφυέστερους και ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο,  «έρχονται τα ρομπότ».

«Το μέλλον της ανθρωπότητας».

Όπως αναφέρει άρθρο του tvxs.gr, στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ιδρύματος Milken στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας που έγινε πρόσφατα, τουλάχιστον τέσσερις συζητήσεις έως τώρα είχαν ως θέμα την τεχνολογία που υποκαθιστά εργασίες σε τομείς από τις αγορές έως την εξόρυξη - και, το σημαντικότερο, δουλειές.
Δυστυχώς, από το συνέδριο αυτό, έλειπε ο ιδιοφυής «Πατριάρχης» επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμωφ, που τον προηγούμενο αιώνα  είχε διατυπώσει την θεωρία της «ρομποτικής», κατανοώντας τον τεράστιο ρόλο που θα έπαιζαν οι μηχανές και τα ρομπότ (αρχαιοελληνιστί «αυτόματα»), στο μέλλον της ανθρωπότητας. Βέβαια, ο μεγάλος διανοητής και δημιουργός της ιδέας των νόμων που πρέπει να διέπουν την λειτουργία της ρομποτικής, δεν είχε προβλέψει την δημιουργία του Ίντερνετ και τις ριζικές αλλαγές που αυτό θα επέφερε στην εξέλιξη του ανθρώπου. Ίσως βέβαια, το Ίντερνετ να αποτελεί απλά έναν ενδιάμεσο κρίκο για την μετάβασή μας στην ρομποτική εποχή.
«Τα περισσότερα οφέλη που βλέπουμε από την αυτοματοποίηση σχετίζονται με καλύτερη ποιότητα και λιγότερα σφάλματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις όντως μειώνει και τις θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Μάικλ Τσούι, συνεργάτης του Ιδρύματος McKinsey Global. 
Το τετραήμερο αυτό συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν 3.500 άτομα είχε σαν θέμα «Το μέλλον της ανθρωπότητας».
Η τεχνολογία δεν έχει απλώς εξαλείψει τις χαμηλόμισθες δουλειές που απαιτούν λίγα προσόντα, είπαν μερικοί από τους 700 ομιλητές. Αναφέρθηκαν σε ρομπότ που οδηγούσαν φορτηγά σε μερικά ορυχεία της Αυστραλίας, σε δικηγορικά προγράμματα για εταιρείες τα οποία αντικαθιστούν προσωπικό με μεταπτυχιακές σπουδές που εξετάζουν χιλιάδες εγγράφων πριν από δίκες, και, στην Γουόλ Στριτ, την αυτοματοποίηση εργασιών που προηγουμένως διεκπεραιώνονταν από τραπεζίτες με πτυχία MBA ή με ντοκτορά.
«Οποιουδήποτε η εργασία αφορά τη μεταφορά στοιχείων από ένα λογιστικό φύλλο σε άλλο (...), αυτό θα αυτοματοποιηθεί», είπε ο Ντάνιελ Νάντλερ, διευθυντής της εταιρείας ανάλυσης χρηματοοικονομικών στοιχείων Kensho, η οποία ανήκε εν μέρει στον όμιλο Goldman Sachs. 
Όπως σημείωνε σε δημοσίευμά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι μεγάλες τράπεζες έχουν απολύσει δεκάδες χιλιάδων άτομα τα τελευταία χρόνια καθώς επιχειρήσεις όπως η διαπραγμάτευση ομολόγων έχουν γίνει λιγότερο κερδοφόρες. Υπό την τεράστια πίεση από επενδυτές να βελτιώσουν τα κέρδη τους αλλά χωρίς να μπορούν να αυξήσουν τις αποδόσεις τους κατά πολύ, οι τράπεζες συνεχώς στρέφονται στην τεχνολογία για να μειώσουν το κόστος τους.
Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup τον Μάρτιο, εργαζόμενοι στον χρηματοοικονομικό τομέα θα έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες, καθώς, όπως προέβλεψε η έκθεση, οι θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα θα μειωθούν κατά 30% στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.
Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις προέβλεψαν ότι η επιρροή της τεχνολογίας θα γίνει αισθητή πολύ πιο πέρα από την Γουόλ Στριτ. Ο Μάρτιν Φορντ, συγγραφέας και επιχειρηματίας, ισχυρίστηκε ότι ενώ η οικονομία που βασίζεται σε μη μόνιμο προσωπικό έχει δημιουργήσει προσωρινές δουλειές για ελεύθερους επαγγελματίες, το επόμενο βήμα θα είναι να τις καταργήσει. Ως παράδειγμα έδωσε την υπηρεσία ταξί Uber, η οποία επενδύει μεγάλα ποσοστά στην κατασκευή αυτοκινήτων τα οποία δεν χρειάζονται οδηγό.
Ο Ντέιβιντ Σίγκελ, συνδιευθυντής της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου Two Sigma, επέρριψε στην τεχνολογία την ευθύνη για τα προβλήματα εισοδήματος που έχουν οδηγήσει σε πολιτικές αναταραχές παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. «Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες στασιμότητας των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης είναι ουσιαστικά τα έξυπνα προγράμματα υπολογιστών», είπε ο Σίγκελ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης περί της τεχνητής νοημοσύνης. (http://tvxs.gr/ 4-5-016)
Προφανώς, οι αλλαγές στα εργασιακά που έχουν ήδη προαναγγελθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ, με τις ελαστικές μορφές εργασίας και την νομιμοποίηση των ομαδικών απολύσεων, αποτελούν την προετοιμασία για ένα νέο παγκόσμιο σύστημα που θα υποκαταστήσει την ανθρώπινη εργασία με τις μηχανές, τα «αυτόματα» και τα ρομπότ.

Απολύσεις ανθρώπων και προσλήψεις ρομπότ

Ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr στις 26-5-016, η εταιρεία Foxconn, αντικαθιστά τους εργαζομένους της με μηχανές: ο μεγάλος προμηθευτής της Apple και της Samsung φέρεται να μείωσε στο μισό τους εργάτες σε ένα από τα μεγάλα εργοστάσιά της προσλαμβάνοντας 60.000 ρομπότ.

Και η Foxconn δεν είναι η μόνη που μειώνει το εργατικό δυναμικό στην περιοχή Κουνσάν της επαρχίας Τζιανξού, σημαντικό κατασκευαστικό κέντρο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών. Συνολικά 35 εταιρείες του Κουνσάν επένδυσαν πέρυσι 4 δισεκατομμύρια γουάν (545 εκατομμύρια ευρώ) για τεχνολογίες αυτοματισμού, αναφέρει η South China Morning Post.

«Το εργοστάσιο της Foxconn έχει μειώσει τους υπαλλήλους του από τις 110.000 στις 50.000 χάρη στην εισαγωγή τω ρομπότ. Έχει καταφέρει να μειώσει τα εργατικά κόστη» δήλωσε στην εφημερίδα ο Σου Γιουλιάν, εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής κυβέρνησης.

«Πιθανότατα θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες» πρόσθεσε.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του προς το BBC, ο όμιλος Foxconn επιβεβαιώνει ότι επενδύει στα ρομπότ, ισχυρίζεται όμως ότι θα διατηρήσει το εργατικό δυναμικό της.

«Εφαρμόζουμε τη ρομποτική μηχανική και άλλες καινοτόμες κατασκευαστικές τεχνολογίες προκειμένου να αντικαταστήσουμε επαναλαμβανόμενες εργασίες που εκτελούνταν προηγουμένως από υπαλλήλους, και, μέσω της εκπαίδευσης, επιτρέπουμε στους υπαλλήλους να εστιάζονται σε στοιχεία υψηλότερης πρόσθετης αξίας στην κατασκευαστική διαδικασία, όπως η έρευνα και ανάπτυξη, ο έλεγχος διαδικασίας και ποιότητας».

»Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον αυτοματισμό αλλά και τα εργατικά χέρια στις κατασκευαστικές δραστηριότητές μας και εκτιμούμε ότι θα διατηρήσουμε το σημαντικό εργατικό δυναμικό μας στην Κίνα» δήλωσε η εταιρεία.

Όπως επισημαίνει το βρετανικό πρακτορείο, αρκετοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει για επιπτώσεις της ρομποτικής τεχνολογίας στην αγορά εργασίας. Έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte εκτιμούσε ότι το 35% των θέσεων εργασίας θα κινδυνέψουν τα επόμενα 20 χρόνια.

«Εγώ, το ρομπότ»

Έχοντας βαρεθεί τη χιλιοειπωμένη μέχρι τότε ιστορία των ρομπότ που επιτίθενται στους δημιουργούς τους, ο Ασίμωφ αποφάσισε να γράψει για ρομπότ μιας διαφορετικής άποψης. Και για να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή, όντας ο ίδιος επιστήμονας, προχώρησε στην επιστημονική διατύπωση των τριών νόμων της ρομποτικής. Σύμφωνα με τους τρεις νόμους της ρομποτικής, που διατυπώνονται στο πρώτο του βιβλίο «Εγώ το ρομπότ»:
«- Ένα ρομπότ δεν επιτρέπεται να τραυματίσει ένα ανθρώπινο ον ή μέσω της απραξίας του να επιτρέψει σε ένα ανθρώπινο ον να βρεθεί σε κίνδυνο. 
- Ένα ρομπότ πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες που του δίνουν τα ανθρώπινα όντα, εκτός και αν οι οδηγίες αυτές έρχονται σε σύγκρουση με τον Πρώτο Νόμο. 
- Ένα ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του όσο η προστασία αυτή δεν συγκρούεται με τον Πρώτο και το Δεύτερο Νόμο.»
Ο Ασίμωφ εκφράζει όμως και τους προβληματισμούς του για το μέλλον μιας ανθρωπότητας:
 «Πώς ξέρουμε, τελικά, ποιο πραγματικά είναι το καλό της ανθρωπότητας; Δεν έχουμε στη διάθεσή μας τους άπειρους παράγοντες, που έχει η μηχανή, στη δική της. Να σου αναφέρω ένα πολύ γνωστό παράδειγμα, ίσως ολόκληρος ο τεχνικός μας πολιτισμός να δημιουργήσει περισσότερη δυστυχία και αθλιότητα απ’ όση έχει αποτρέψει. Ίσως ένας γεωργικός- αγροτικός πολιτισμός με λιγότερη κουλτούρα και μικρότερο πληθυσμό να είναι καλύτερος. Αν είναι έτσι, οι μηχανές, πρέπει να κινηθούν  προς αυτές τις κατευθύνσεις, προτιμότερα χωρίς να μας το πουν, αφού με την άγνοια και τη μεροληψία μας, ξέρουμε μόνο ό,τι έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε καλό και τότε θα καταπολεμούσαμε την αλλαγή. Ή, μπορεί, μια ολοκληρωτική αστικοποίηση ή μια κοινωνία τέλεια ρατσιστική ή το κομμουνιστικό σύστημα ή η καθολική αναρχία, να είναι η λύση. Δεν το ξέρουμε. Μονάχα οι μηχανές το ξέρουν και προχωρούν προς τα εκεί, παίρνοντας μας μαζί τους…
    »Στην πραγματικότητα (το ανθρώπινο γένος), δεν είχε ποτέ του την πρωτοβουλία. Βρισκόταν πάντοτε στο έλεος οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων που δεν καταλάβαινε, στα καπρίτσια του κλίματος και στην έκβαση κάθε στρατιωτικής σύγκρουσης. Τώρα οι Μηχανές τα προλαβαίνουν και τα εξουδετερώνουν και κανείς δεν μπορεί να τις σταματήσει, αφού οι Μηχανές θα τον αντιμετωπίσουν, όπως τον σύνδεσμο, έχοντας το απόλυτο όπλο στη διάθεσή τους, τον ολοκληρωτικό έλεγχο της Παγκόσμιας Οικονομίας». 
Σε συνεντεύξεις του έχει πει: «Η αλήθεια είναι ότι καμιά κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει έλλειψη μεθόδων για να ελέγχει τον λαό της. Ούτε κομπιούτερ, ούτε κώδικες, ούτε φάκελοι είναι απαραίτητα.
Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ιστορία από τυραννίες και κυβερνήσεις καταστολής, και οι περισσότερες από τις πιο κατασταλτικές και δραστικά δεσποτικές κυβερνήσεις είχαν πολύ λίγα τεχνολογικά μέσα στη διάθεσή τους.
…Οι χειρότερες τυραννίες είναι οι τυραννίες των δειλών ανθρώπων.
…Οραματίζομαι έναν κόσμο γεμάτο  υπολογιστές και  ρομπότ να κάνουν τη σκληρή δουλειά ή έναν κόσμο διαστημικοκεντρικό με ανθρώπους να ταξιδεύουν γύρω από τη Γη και να φτάνουν σε αστεροειδείς. Από την άλλη πλευρά όμως  φαντάζομαι ένα μολυσμένο πλανήτη όπου η ποιότητα ζωής βουλιάζει ή έναν στον οποίο θα γίνει πυρηνικός πόλεμος και θα αυτοκαταστραφούμε. Δεν υπάρχει τίποτε που να πρέπει να γίνει, τα πάντα εξαρτώνται ολοκληρωτικά από  τι θα αποφασίσουμε εμείς να κάνουμε. Το ζήτημα είναι, ότι ο άνθρωπος σήμερα τείνει να ενεργεί με τέτοιο παράλογο τρόπο, ώστε περισσότερο βλάπτει παρά ευεργετεί την ανθρωπότητα».
Ο Ασίμωφ μας παρουσιάζει τη δική του οπτική γωνία για τα ρομπότ και κάνει την πρότασή του για το μέλλον. Μια πρόταση που καταδεικνύει ότι το 1940 ο συγγραφέας είχε κατανοήσει τη δύναμη της μηχανής και τις δυνατότητές της. Δεν είχε ωστόσο προβλέψει ότι οι οικονομική εξουσία θα απειλούσε τον άνθρωπο χρησιμοποιώντας τα ρομπότ ως εργαλείο πλουτισμού και κέρδους. Το ζήτημα πλέον είναι εάν η ανθρωπότητα είναι ή θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί μια τέτοια προοπτική.

- Copyright © Touareg Blue -